fbpx

Annenhver tror på koronavaksine i år

Halve befolkningen i Norge tror at det kommer en vaksine mot koronaviruset i år. Resten tviler.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 2600 nordmenn om de tror vi får en vaksine i løpet av året.

48 prosent tror det kommer en vaksine mot koronaviruset i løpet av 2020. 32 prosent sier nei og 20 prosent vet ikke, viser Norsk koronamonitor.

– Det spiller liten rolle hvor i landet vi bor eller hvor gamle vi er, uansett tror annenhver på vaksine i år, mens resten sier nei eller er usikre på når koronavaksinen kommer. Det som er tydelig, er at de med høyest utdanning tror klart minst på koronavaksine i år, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Selv om det har kommet flere meldinger om at en vaksine kan være på vei i løpet av måneder, har nordmenn også hørt at vaksinen tar tid og i beste fall er klare om 18 måneder.

– Media har ukentlig nyheter om mulige fremskritt for koronavaksine fra forskningsmiljøer i inn- og utlandet. Noen gir inntrykk av at vaksinen nærmest er rett rundt hjørnet, andre sier at det vil ta minst 18 måneder, ja trolig flere år, sier Askheim.

Normalt ingen enkelt oppgave

Uansett om britiske, amerikanske, kinesiske eller så vel norske forskningsmiljø kommer koronasituasjonen til unnsetning, tar vaksineutvikling normalt veldig lang tid. For eksempel tok det fire år å utvikle en vaksine mot kusma, som omtales som den raskeste vaksinen som har blitt laget fra bunnen av.

– En ting er å fremstille en vaksine, noe annet er å gjennomføre kliniske tester på mennesker for å se om vaksinen fungerer og ikke har bivirkninger, noe helt annet igjen er å masseprodusere og distribuere vaksinen til et globalt marked, og alt tar tid påpeker de fleste fagmiljøer, sier Askheim.

Det ble nylig offentliggjort at Norge tar en lederrolle i en internasjonal koronakonferanse den 4. mai, for å samle støtte til vaksineutvikling, diagnostisering og behandling av korona.

Koronakrise minst ut 2020

I starten av nedstengingen av Norge trodde cirka hver fjerde innbygger at koronautbruddet ville vare i over ni måneder – eller ut året. Nå har dette mer enn doblet seg hvor seks av ti nordmenn tror koronautbruddet i Norge vil vare ni måneder eller mer.

– Vi har sett en tydelig tendens til at nordmenn i begynnelsen var ganske optimistiske når det gjelder tidsperspektivet på hvor lenge koronakrisen ville vedvare, men at nordmenn flest etter hvert faller ned på at dette vil ta tid. Minst ut året, sier Askheim.

Antall innlagte med påvist koronasmitte eller nordmenn med respiratorbehandling har ikke vært lavere på over en måned, viser siste oversikt fra helsemyndighetene i dag. Det er registrert over 200 dødsfall per i dag på grunn av korona og ca 170.000 nordmenn er så langt testet.

Opinion har publisert over 40 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ta kontakt med:

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen