fbpx

Flere vil ikke sende barna tilbake til barnehage og skole

Seks av ti foreldre med barn i barnehagen sier ja til å sende barna tilbake til barnehagen. Resten sier nei eller er usikre. Foreldre er mer klar for å sende barna tilbake på skolen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har på oppdrag for NRK spurt foreldre som har barn i barnehagen og skolen om hva de gjør når barnehager og skoler åpner opp igjen. 

Fra 20. april åpner barnehagene og fra 27. april åpner skolene for 1. til 4. trinn og SFO. Det gjelder også for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2.

– Foreldre flest er klare for å sende barna tilbake til både barnehagen og skolen, så snart de åpner, men mange foreldre sier også nei eller er usikre, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Askheim sier at Norsk koronamonitor nå måler store bevegelser rundt dette spørsmålet de siste dagene og at dette tyder på at lite er endelig avklart. Også flere barnehager og skoler har gjennom media gitt uttrykk for at mye er uklart rundt åpningen.

Mest usikkerhet i barnehagen

På spørsmål om foreldre kommer til å sende barna tilbake til barnehagen, så snart barnehagen åpner igjen, svarer 63 prosent av foreldrene ja, 24 prosent sier nei, mens 13 prosent vet ikke eller er usikre.

– Hver fjerde forelder med barn i barnehagen sier nei til å sende barna tilbake til barnehagen ved åpning. I tillegg er mange usikre. Vi ser en tendens til at flere i løpet av uken som gikk sier nei, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Myndighetene har laget en koronaveileder for barnehager, som sier at syke barn og ansatte må bli hjemme og for risikogrupper opprettes ekstra dialog. I tillegg anbefales ekstra hygienetiltak, mer aktivitet utendørs og at barn leker i faste og mindre grupper.

Flere klare for skoleåpning

Foreldre med barn i skolen, sier følgende om å sende barna tilbake til skolen, så snart skolen åpner igjen: 72 prosent sier ja, 10 prosent nei og 19 prosent vet ikke eller er usikre.

– Tendensen dag for dag er at færre foreldre med barn i skolen er usikre på hva de vil gjøre og i stadig større grad sier ja til å sende barn tilbake til skolen, sier Askheim.

Askheim viser til at hver tiende foreldre i øyeblikket likevel sier nei til å sende barn tilbake til skolen ved første mulighet, samt at enda flere er usikre. Likevel virker det som om de usikre de siste dagene, tenderer til å konkludere med å sende barna tilbake til skolen.

Opinion har publisert over 30 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen