fbpx

Hver fjerde har fått rygg- og nakkesmerter

Hver fjerde nordmann har fått smerter i nakke, rygg eller lignende plager på grunn av mer hjemmekontor eller mer stillesittende tilværelse etter koronautbruddet. 

Norsk koronamonitor fra Opinion har kontinuerlig spurt nordmenn om hvordan de opplever situasjonen i koronaepidemien.

Flere kvinner enn menn

28 prosent av alle kvinner og 21 prosent av alle menn merker smerter på grunn av hjemmekontor eller mer stillesittende tilværelse.

– Koronakrisen har snudd opp ned på livene vi lever og det merkes på kroppen. Arbeidstakere med hjemmekontor og personer som deler bolig med flere, kanskje med leksehjelp og stress i familien, merker at tilværelsen langt ifra er balsam for rygg og nakke, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Øvelser gjør mester

Mange eksperter ber nordmenn stoppe litt opp og godta tilværelsen, gjerne fokusere på pust og å løse opp spenninger i kroppen, samt prøve å fokusere mer på muligheter fremfor problemer.

 – Kanskje lettere sagt enn gjort, men vi er en nasjon i samme båt, ja faktisk en hel verden. Dette er ikke tiden for å være feilfri superkvinne eller supermann, men heller godta at det unormale er det normale, og det for de aller fleste av oss, sier Askheim.

Yngre mer utsatt

Jo yngre man er, desto flere oppgir smerter i nakke, rygg og lignende plager etter koronautbruddet, viser Norsk koronamonitor.

– Hele fire av ti under 30 år, merker nå plager som rygg- og nakkesmerter. Dette handler kanskje ikke bare om uheldig sittestilling og mindre fysisk bevegelse enn vanlig, men også mer økonomiske bekymringer, sier Askheim.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen