fbpx

Ni av ti blir hjemme i påsken

Hele ni av ti nordmenn antar at de kommer til å være hjemme i egen bolig i påsken, viser Norsk koronamonitor.

Norsk koronamonitor fra Opinion har kontinuerlig spurt nordmenn om hvordan de opplever situasjonen i koronaepidemien helt siden Norge stengte ned, og har hver dag siste uke spurt til sammen 3000 nordmenn om planer for påsken.

Ikke bare «bypåske», men «hjemmepåske»

89 prosent av alle nordmenn antar at de kommer til å være hjemme i egen bolig i påsken.

– For få måneder siden ville nok ingen i sin villeste fantasi tro at ni av ti nordmenn blir hjemme i egen bolig i påsken i år. Så skal det jo også sies at dette ikke var førstevalget og av helt fri vilje, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Det er på Vestlandet og i Oslo at aller flest oppgir å være hjemme i egen bolig i påsken, men i alle landsdeler svarer et solid flertall det samme.

– De fleste kan ha opplevd å komme solbrune ned fra påskefjellet og merker at en kollega eller venn valgte bypåske. Men ”hyttepåske” er ikke nå erstattet med ”bypåske” med utepils i solen og urbant cafeliv, men heller kanskje det nye 2020-begrepet ”hjemmepåske”, sier Askheim

Askheim sier at Norsk koronamonitor viser lite tegn til hamstring og tror ikke på kaostilstander i butikkene for å sikre påskehandelen. Men butikker kommer nok til å legge merke til at folk er hjemme og ikke på reisefot.

Usikker på påskeplaner

Hver fjerde nordmann sier at de er usikre på egne planer for påsken (23 %). Dette har holdt seg ganske stabilt, men falt litt i målingen på lørdag og i går.

– Selv om påsken nærmer seg med stormskritt, og flere allerede har startet påseferien, er tydeligvis mange rimelig forvirret rundt egne påskeplaner. Dog sier ni av ti at de tross alt forventer å bli hjemme, sier Askheim.

Spesielt de under 30 år er usikre på egne påskeplaner, hvor nesten annenhver oppgir dette.

Opinion har publisert mer enn 20 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen