fbpx

To av tre vil feire 17. mai hjemme

To av tre antar de i all hovedsak kommer til å være hjemme i egen bolig på 17. mai. Et solid flertall tror også at begrensningene på nordmenns nasjonaldag har effekt.

Norsk koronamonitor som gjennomføres av Opinion viser nordmenns planer for 17. mai.

Nasjonaldag i de tusen hjem

66 prosent tror de i all hovedsak kommer til å være hjemme i sin egen bolig på 17. mai. 11 prosent sier nei, og 24 prosent vet ikke. I alle aldergrupper og i alle landsdeler oppgir et flertall at de trolig blir hjemme.

– Så vel enslige som de med større familier, legger opp til 17. maifeiring hjemme. Ordet feiring er således kanskje ikke det mest presise å bruke, men hjemme blir vi i hvert fall, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion AS.

Regjeringen har besluttet strenge begrensinger på årets 17. maifeiring. Barnetog blir det ikke noe av, ei heller større feiringer på skoler og grendehus. Lokale korps kan spille, men med musikanter som holder to meters avstand.

– Myndighetene sier at 17. mai vil feires annerledes i år. Det kan nok kalles et understatement. Det blir et hurra fra sofaen for mange, sier Askheim.

Mange usikre

Hele en av fire nordmenn er usikre på om de blir hjemme på 17. mai. Tallet er det samme både dagen før og etter at kultur- og likestillingsminister Abid Raja redegjorde for retningslinjene for årets 17. mai.

– Det er nå en måned igjen til nasjonaldagen. Selv om flertallet forventer å være hjemme i år, er mange usikre på hvordan årets 17. mai blir og hvor man havner, sier Askheim.

Tror det har effekt

83 prosent sier at de tror at begrensningene på nordmenns 17. maifeiring har effekt på å begrense koronasmitte.

– Et solid flertall i Norge tror begrensningene har effekt. Det gjør det selvsagt enklere å forholde seg til nye retningslinjer. Hele ni av ti personer under 30 år tror begrensningene har effekt, og de unge fortjener respekt for sin moral i disse koronatider, sier Askheim.

Opinion har publisert over 35 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor vil offentliggjøre en rekke nye tall om hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen