fbpx

Bred støtte til regjeringens åpningsplan

Torsdag i forrige uke presenterte myndighetene sin tidsplan for å gjenåpne samfunnet frem mot sommeren. De fleste støtter tiltakene, men mange mener fortsatt at gjenåpningen går for fort.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt ca 1.300 nordmenn om deres syn på de konkrete tiltakene som myndighetene presenterte for fire dager siden, da regjeringen la frem sin plan for å gjenåpne samfunnet.

Støtter det meste

Tre av fire støtter at det blir mulig at 20 personer fra nå av kan samles privat. Omtrent like mange støtter at serveringssteder uten matservering kan åpne 1. juni og at det skal være mulig at 50 personer fra nå av kan samles på offentlig sted.

Dernest følger karanteneplikten som fra nå av går ned fra 14 til 10 dager og at alle skoler kan åpne igjen i dag. Cirka syv av ti støtter dette.

– Det er kanskje litt bemerkelsesverdig at det ikke er mer som skiller de enkelte forslagene. Dette tyder på en generell høy tillit hos flertallet til at myndighetene gjør riktige valg for oss. I tillegg at de som føler at prosessen går for fort, er mer skeptisk til flere av tiltakene samtidig, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Litt mer skepsis til sport

Litt færre støtter at toppfotballen kan starte serien 15. juni og at treningssentre kan åpne samme dag, hvor henholdsvis 69 prosent og 64 prosent støtter dette.

– Omtrent hver tredje nordmann støtter ikke planen om åpning av toppfotball og åpning av treningssentre. Klart flere kvinner enn menn sier nei til åpning av treningssentre, mens det er mindre kjønnsforskjeller når det kommer til toppfotballen, men også her er kvinner litt mer skeptiske, sier Askheim.

For fort heller enn for sakte

Fortsatt mener mange at åpning av samfunnet går for fort. Nå sier hver fjerde nordmann (25 prosent) at åpningen går for fort, i overkant av en av ti (12 prosent) sier for sakte, mens flertallet (63 prosent) mener åpningen av samfunnet går i riktig tempo.

– Selv om de fleste opplever at åpningen av samfunnet går i riktig tempo, så opplever flere at den gradvise åpningen heller går for fort enn for sakte, og andelen som synes det går for fort har økt de siste dagene, sier Askheim.

Opinion har publisert over 50 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med 10.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ta kontakt med:

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen