fbpx

Halve Norge blir hjemme på 17. mai

Annenhver blir hjemme i egen bolig på 17. mai. Andelen som ikke holder seg hjemme er nesten tredoblet etter at myndighetene besluttet å gjenåpne samfunnet.

Norsk koronamonitor som gjennomføres av Opinion har spurt 5.268 nordmenn om deres planer for 17. mai.

Annenhver nordmann (51 %) tror at de i all hovedsak kommer til å være hjemme i sin egen bolig på 17. mai. 30 prosent sier nei, og 19 prosent vet ikke eller er usikre.

– Halve Norge blir hjemme på 17. mai, men langt flere legger opp til å være utendørs eller besøke andre etter at myndighetene begynte å gjenåpne samfunnet og lettet på begrensinger på hvor mange vi kan være sammen med, seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion AS.

I april trodde to av tre (65 %) at de i all hovedsak kom til å være hjemme i sin egen bolig på 17. mai. 11 prosent sa da nei og 24 prosent var usikre. I alle aldergrupper og i alle landsdeler oppga et flertall at de trolig ble hjemme.

Ja, vi elsker på internett

De nye retningslinjene fra myndighetene som ble presentert 7. mai, tillater forsamlinger på inntil 20 personer privat og 50 personer på offentlig sted gitt en ansvarlig arrangør. Dette betyr samtidig at alle offentlige 17. mai-arrangementer ikke skal overstige 50 personer.

– I likhet med så mye annet i disse tider, blir også 17. mai digital. Spesielt i større byer legges det opp til et digitalt program for innbyggerne, sier Askheim.

Vil unngå smitte

En tidligere undersøkelse fra Norsk koronamonitor, viste at et solid flertall tror at begrensningene på nordmenns nasjonaldag har effekt. Hele 83 prosent oppga i april at de tror at begrensningene på nordmenns 17. maifeiring har effekt på å begrense koronasmitte.

– Det sies at årets 17. mai blir historisk, men alt som er historisk er jo ikke nødvendigvis positivt. Mange vil nok gjøre det beste ut av dagen, mens andre satser på å komme sterkere tilbake neste år, sier Askheim.


Opinion har publisert over 50 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med 10.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ta kontakt med:

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen