fbpx

Hver femte nordmann i dårligere fysisk form

22 prosent av alle nordmenn sier nå at de har fått dårligere fysisk form etter koronautbruddet. 10 prosent oppgir bedre form, mens 68 prosent sier uendret.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt til sammen 20.500 nordmenn om hvordan deres fysiske form er blitt etter koronautbruddet. 

– Formen på nordmenn har bedret seg noe i mai. Likevel sier dobbelt så mange nå at de har dårligere fysisk form enn bedre. Vi må nok innse at vi går shorts- og bikinisesongen i møte med koronakropp og at sommerplaner med fjellturer blir med tunge kropper i starten, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Han sier at rundt påsketider var det flere som oppga dårligere form enn nå.

Ser vi på hele koronaperioden samlet oppgir 21 prosent dårligere form, 8 prosent bedre form og 70 prosent uendret form. Det er omtrent ikke forskjeller på menn og kvinner.

Oslo og Nord-Norge i dårligst form

Det er i Oslo og i Nord-Norge at flest oppgir dårligst form den siste tiden på grunn av koronautbruddet. I Oslo sier nå tre av ti at de er i dårligere form og færre enn en av ti i bedre form.

Unge svekkes mest

Det er de under 30 år som i størst grad sier at deres fysiske form er endret. Selv om i overkant av annenhver sier at formen er uendret den siste tiden, oppgir dobbelt så mange dårligere form enn bedre. Blant de yngre sier tre av ti at de er i dårligere form.

– Trenden i hele koronaperioden har vært at uansett alder oppgir flere dårligere form enn bedre, men det har som regel vært de yngre som i størst grad oppgir dårligere form. Dette gjelder fortsatt, men heldigvis har de yngre i løpet av mai kommet i litt bedre form, noe som kan skyldes mer åpning av samfunnet, sier Askheim.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer åpning av all barne- og ungdomsidrett, inkludert kontaktidrett, allerede fra 1. juni. Også 15. juni er nevnt som mulig dato for dette, hvor det samtidig etter planen også skal åpnes opp for treningssentre.

Opinion har publisert over 50 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.
Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med 10.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen