fbpx

Kun annenhver stoler på at andre følger smitteråd

Snart tre uker etter at myndighetene besluttet å åpne opp samfunnet igjen, mener fortsatt flere at åpningen går for fort enn for sakte. Samtidig er vi skeptiske til om folk flest unngår smitte.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt nordmenn om de har tillit til at folk flest følger råd og retningslinjer for å unngå smitte, samt om de synes åpningen av samfunnet går for fort, i riktig tempo eller for sakte.

Skeptisk til om andre unngår smitte

Annenhver nordmann (51 %) sier at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. 28 prosent svarer nei til dette, mens 21 prosent er usikre eller svarer vet ikke.

– Norge er kjent for å være et land hvor innbyggerne har høy tillit til hverandre og til myndigheter, derfor er det verdt å merke seg at kun halvparten av oss for tiden har tillit til at folk flest følger råd og retningslinjer for å unngå smitte, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

For fort, heller enn for sakte

Norsk koronamonitor har spurt over 6.000 nordmenn om myndighetenes ønske om å åpne opp samfunnet igjen, går for fort, i riktig tempo eller for sakte. De siste dagene oppgir 19 prosent at det går for fort, 68 prosent i riktig tempo og 14 prosent for sakte. 

– Vi har nå passert to uker siden myndighetene besluttet å åpne samfunnet. Selv om folk flest er fornøyd med tempoet med å åpne samfunnet, er det fortsatt flere som synes det går for fort enn for sakte, sier Askheim.

Andelen nordmenn som synes det går for fort har falt litt i løpet av mai, mens andelen som mener åpningen går for sakte er noe mer stabil.

– Man skulle kanskje tro at det var et folkekrav å åpne samfunnet raskest mulig og at myndighetene holdt igjen, men saken er egentlig heller motsatt. Tross uker med mer åpning og mulighet til å tilvenne seg dette, er mange kritisk til farten, sier Askheim.

Regjeringen la 7. mai frem planen for hvordan gjenåpningen av landet skal foregå. Flere tiltak ble innført med umiddelbar virkning og det meste som har vært stengt skal være åpnet igjen innen 15. juni.


Opinion har publisert over 50 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med 10.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ta kontakt med:

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen