fbpx

Hver femte tror koronaviruset er menneskeskapt

22 prosent av befolkningen tror at koronaviruset er skapt av mennesker på et laboratorium. 59 tror koronaviruset er oppstått naturlig, mens 20 svarer vet ikke.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt ca. 2.000 nordmenn om de tror at koronaviruset har oppstått naturlig, eller om de tror det er skapt av mennesker på et laboratorium.

– Selv om flertallet i befolkningen tror koronaviruset har oppstått naturlig er det en betydelig andel som tror at viruset oppstod i et laboratorium. I tillegg er det mange nordmenn som velger å si vet ikke til dette, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Menn tror i større grad at koronaviruset er menneskeskapt enn kvinner, hvor nesten hver fjerde mann (24 %) tror dette og hver femte kvinne (19 %). Det er ikke spesielt store forskjeller på alder, men de som er eldst (over 60 år) tror i minst grad at det er menneskeskapt.

Økt utdanning velger naturlig

– Vi ser en sammenheng mellom utdanning og holdninger til dette, hvor de med høyest utdanning i størst grad tror at koronaviruset har oppstått naturlig, sier Clausen.

Blant de med grunnskole eller videregående utdanning, svarer 53 prosent at de tror viruset har oppstått naturlig og 26 prosent at det er menneskeskapt. Blant de med universitetsutdanning opptil fire år, svarer 69 prosent naturlig og 15 prosent menneskeskapt, mens av de med høyest utdanning (fem år eller mer) svarer hele 74 prosent naturlig og kun 9 prosent menneskeskapt.

Medier omtalte for kort tid siden at koronaviruset antagelig er menneskeskapt, med henvisning til en norsk vaksineforsker som mente at viruset var utviklet av kinesiske og amerikanske forskere. Medier har i ettertid gått tilbake på omtalen og påstanden om at koronaviruset ble skapt i et laboratorium.

Nora Clausen påpeker at det er en klar tendens i Norsk koronamonitors daglige undersøkelser at flere nordmenn de siste dagene i større grad tror at koronaviruset har oppstått naturlig, etter at media tok selvkritikk og gikk tilbake på omtalen om at koronaviruset var skapt i et laboratorium.

Opinion har publisert over 70 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen