fbpx

Kun en av fem drar til utlandet i år

Folk flest dropper alle utenlandsreiser ut året. Kun en av fem nordmenn kommer til å reise til utlandet i 2020.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 2.000 nordmenn om de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020.

Kun 18 prosent sier at de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020. Flertallet,  54 prosent, sier nei. 28 prosent vet ikke ennå.

– Det er ikke bare i sommerferien at folk flest unngår utlandet. Utenlandsreiser ser ut til å bli mer unntak fremfor det normale for nordmenn i hele 2020, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

I den grad det er noen som i størst grad antar å reise til utlandet i år, er det de mellom 40-49 år som i noe større grad sier ja til dette, samt menn fremfor kvinner. Oslo ligger på topp hvor 24 prosent regner med utenlandstur i løpet av året, mens færrest sier det samme på Vestlandet (12 %) fulgt av Nord-Norge og Midt-Norge (begge 16 %).  

Ola Korona Nordmann

Askheim tror at mange ikke opplever å ha god nok grunn til å dra til utlandet i år, samt risikere å bli smittet selv eller smitte andre. Det er heller ikke sikkert at reiseglade nordmenn oppfattes like positivt i utlandet som tidligere.

– Pandemien legger begrensninger på reiselysten, og dette gjelder trolig også om flyruter og land åpner opp igjen. Uansett hvor man reiser, så er det et sted med kraftige koronatiltak, så hvorfor reise tenker nok mange. Vi blir rett og slett mer hjemme i år, sier Askheim.

Langt i fra normalt

Ni av ti nordmenn var på ferie i løpet av fjoråret, viser tall fra SSB. 58 prosent ferierte både i utlandet og i Norge, 17 prosent hadde ferie bare i utlandet, 16 prosent bare i Norge, mens 10 prosent ikke var på ferie.

– Totalt var så mange som tre av fire nordmenn på utenlandsferie i fjor. I tillegg kommer alle de som hadde jobbreiser til utlandet. Det at så få nå i 2020 regner med å dra til utlandet er en dramatisk endring i nordmenns reisevaner, sier Askheim.

Tall fra Eurostat viser at nordmenn normalt ligger på ferietoppen i Europa.

Opinion har publisert over 70 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m.fl.

Ta kontakt med:

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no 

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen