fbpx

Mer sunn mat, men formen skranter

Nå begynner nordmenn å få dreisen på dietten igjen. Den fysiske formen derimot, har i større grad blitt dårligere enn bedre så langt i koronaepidemien.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt til sammen 23.500 nordmenn om hvordan deres fysiske form er blitt etter koronautbruddet, samt spurt 9.000 nordmenn om de spiser mer sunn mat, mindre sunn mat eller om det er uendret nå, sammenlignet med før koronautbruddet.

13 prosent spiser sunnere mat nå sammenlignet med før koronautbruddet. 12 prosent spiser mindre sunt. Mens tre av fire (75 %) sier matvanene er uendret. Dette er en klar positiv utvikling. Frem til utgangen av april var det i snitt dobbelt så mange som spiste mindre sunt, enn som spiste mer sunt (henholdsvis 17 mindre sunt mot 9 prosent mer sunt).

– Mye tyder på at vi nordmenn har funnet mer tilbake til et bedre og mer normalisert kosthold. Vi er jo også i sesong for gode råvarer. Frossenpizza, kioskvarer og trøstespising av godteri preger ikke Norge i samme grad som under nedstengningen, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Men dårligere form preger nordmenn

13 prosent sier nå at de har fått bedre fysisk form etter koronautbruddet. Langt flere, 27 prosent, oppgir dårligere fysisk form, mens 60 prosent sier uendret. Dette er en svak forbedring siden utgangen av april, da oppga i snitt 8 prosent bedre form og 21 prosent dårligere form.

– Etter at Norge åpnet mer opp og sommervarmen kom til landet, har enkelte fått bedre fysisk form, men dessverre er det fortsatt stadig flere som oppgir dårligere form, sier Clausen.

Hun sier at det er vanskelig å fastslå om det er lengden på koronasituasjonen som har svekket nordmenns fysiske form, om gjenåpning av Norge ikke i tilstrekkelig grad har bidratt til å sette folk i bevegelse – eller om det er sommervær og sommerklær som gir nordmenn økt følelse av svekket form.

SSB publiserte i dag Levekårsundersøkelsen som viser at flere mener de har bedre helse, men SSBs undersøkelse foretok sin datainnsamling i 2019, altså før koronaepidemien. Norsk koronamonitors datainnsamling er derimot gjennomført løpende under koronaepidemien.

Opinion har publisert over 70 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen