fbpx

Nesten fire av ti forventer ny nedstengning

36 prosent tror hele eller deler av Norge kommer til å stenge ned igjen i løpet av 2020. Litt flere, 46 prosent tror ikke det, mens 18 prosent svarer vet ikke.

Norsk koronamonitor fra Opinion har de siste dagene spurt over 1.000 nordmenn om de tror at hele eller deler av Norge kommer til å stenge ned igjen i løpet av 2020. 

Menn tror i litt større grad på ny nedstengning, hvor 38 prosent av menn og 34 prosent av kvinner, svarer dette.

– Nordmenn utelukker ikke ny nedstenging i år, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at selv om det er litt flere som sier nei enn ja til dette, er det tross alt under halvparten av oss som sier nei til at man tror på ny nedstengning av Norge.

– Dette handler ikke nødvendigvis om full nedstenging som sist. Lokale utbrudd og begrensede nedstenginger kan også bli aktuelt, sier Clausen.

Denne uken kom den første nedstengningen i Tyskland siden gjenåpningen, hvor myndighetene i Nordrhein-Westfalen stenger ned et distrikt som følge av et nytt koronautbrudd.

Syv av ti forventer ny smittetopp

Norsk koronamonitor viste før helgen at hele 68 prosent tror det kommer en ny smittetopp i løpet av høsten 2020.

Clausen tror at nordmenns forventninger til smittesituasjonen, påvirker adferd som igjen påvirker faktisk smittesituasjon. Dersom ingen trodde på ny smittetopp, ville adferden kunne blitt mer uansvarlig.

– Dersom nordmenn forventer en ny smittetopp i høst, vil nok nordmenn flest også ta større ansvar i sommer for å begrense smittefaren, sier Clausen.

Den siste uken oppga et klart flertall (56 %) at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. Forventninger til økt smitte ligger nå høyere enn gjennomsnittet for hele koronaperioden. Nærmere 45.000 nordmenn er blitt løpende spurt om dette.

– Forventningene blant folk flest om at flere fremover blir smittet, har økt markant de siste ukene, sier Clausen.

Opinion har publisert over 70 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen