fbpx

Flertallet mener Norge var dårlig forberedt

Majoriteten av nordmenn mener at Norge var dårlig beredt på å håndtere en pandemi som korona. En av tre mener Norge var godt nok beredt.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 1.000 nordmenn om de synes at Norge var godt nok beredt på å håndtere en pandemi som korona.

Et flertall på 55 prosent svarer nei til at Norge var godt nok beredt på å håndtere en pandemi som korona. 33 prosent svarer ja, mens 12 prosent vet ikke.

– Ingen kunne forutsi hele hendelsesforløpet rundt korona, men mer enn annenhver nordmann synes ikke at Norge var godt nok beredt på å håndtere en pandemi, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Menn er mer kritisk enn kvinner, hvor 59 prosent av menn og 52 prosent av kvinner mener Norge var dårlig forberedt. De under 30 år er mest kritisk hvor 61 prosent sier dette, fulgt av de mellom 40 og 49 år. De eldre over 60 er litt mer positive, men ingen aldersgrupper synes Norge var godt nok beredt.

Innbyggere i Oslo er mest kritisk. Her mener to av tre (66 %) at Norge ikke var godt nok forberedt.

Hva kan vi lære?

Epidemien er langt ifra over, men vi har høstet over fire måneder med erfaring siden koronaviruset ble påvist i Norge første gang.

Hun sier at nordmenns tillit til myndighetene har vært gjennomgående høy under koronaepidemien tross hytteforbud, barnehage- og skolestengning og smitteapp.

– Selv om Norge så langt har kommet bedre ut enn enkelte andre land, er det nok en kollektiv følelse av mye prøve og feile, flaks og uflaks og en god slump uforutsigbare regler på veien, sier Clausen.

Regjeringen nedsatte i april en Koronakommisjon som skal evaluere myndighetenes håndtering av koronaepidemien. Kommisjonen ledes av professor emeritus Stener Kvinnsland. Den uavhengige kommisjonen skal levere sitt arbeid innen utgangen av mars 2021. Også Sverige og flere andre land har utnevnt en koronakommisjon.

– Eksperter advarer om at flere alvorlige pandemier vil komme fremover og det er viktig å lære av koronahåndteringen. En evalueringsprosess kan bli krevende, tross alt har Norge nå fått om lag fem millioner nye pandemieksperter med solid egenerfaring, sier Clausen.

Opinion har publisert over 80 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen