fbpx

Kari og Ola Nordmann skal på bilferie

Nesten åtte av ti nordmenn skal hovedsakelig bruke bil i sommerferien.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 1.000 nordmenn om de i all hovedsak kommer til å benytte bil som transportmiddel i sommerferien.

Hele 77 prosent sier at de i all hovedsak kommer til å benytte bil som transportmiddel i sommerferien. 17 prosent sier nei til dette og 6 prosent vet ikke.

En ferie i trafikkork?

Bilen står sentralt i årets sommerferie. Uansett alder eller hvor man bor, blir bilbruk mer normalt enn unormalt.

– Alt tyder på at du langt ifra blir alene på veien i sommer. Det blir viktig å huske at en meters-regelen ikke gjelder i trafikken, her er det tresekundersregelen som gjelder, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Norsk koronamonitor viser samtidig at mange ikke tar full ferie i år, blir hjemme eller utsetter ferien mest mulig.

– Mange nordmenn blir hjemme i sommer, ser an situasjonen og tar heller kortere bilturer. Sommertrafikken i år preges heller ikke av utenlandske bobiler og turistbusser. Totalt sett medfører trolig dette at sommertrafikken vil flyte tross alt, sier Clausen.

Fellesferien startet denne uken. Tross meldinger om fergekøer, er det lite som så langt tyder på kø og kaos på norske veier.

Hele Norge tar norgesferie

Igjennom de siste månedene med koronaepidemi oppgir i snitt 86 prosent at sommerferien kun blir i Norge i år. Dette har vært ekstremt konstant, og har strengt tatt ikke endret seg i lys av myndighetenes løpende retningslinjer for utenlandsreiser. Så langt i juli oppgir 85 prosent det samme.

– Bor du i Midt-Norge og på Vestlandet kan man ta for gitt at du skal feriere i Norge i år og bruke bil, dersom du tar ferie. Men strengt tatt gjelder det uansett hvem du er og hvor du bor, sier Clausen.

Midt-Norge og Vestlandet har høyest andel som antar at sommerferien kun blir i Norge i år, hvor ni av ti sier dette. De øvrige landsdelene følger tett bak. Totalt er 7.300 nordmenn spurt om dette.

Opinion har publisert over 80 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen