fbpx

Nordmenn mer positive til munnbind

Flere er blitt positive til bruk av munnbind. Nå er det klart flere som er positive enn negative.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 3.883 nordmenn om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge.

Nå er 39 prosent positive til at vi skal bruke munnbind i Norge. 30 prosent er negative, mens 31 prosent svarer verken eller.

– Nordmenn er i ferd med å gå fra tja til ja til at vi i Norge skal bruke munnbind, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I mai fordelte nordmenn seg ganske likt i tre grupper mellom å være positive, nøytrale og negative, men hvor flere var negative. Da var 33 prosent positive, 37 prosent negative, mens 31 prosent svarte verken eller. I juni var like mange positive som negative, og nå i juli øker tydelig andelen som er positive til munnbind.

Tidligere var det kun de over 60 år som var mer positive enn negative til bruk av munnbind. Nå i juli er det flere som er positive enn negative i alle aldergrupper, med unntak av de mellom 30 og 39 år.

– Uansett om man er ung eller gammel, mann eller kvinne, så er nordmenn i ferd med å bli mer tilhengere av å bruke munnbind i Norge, sier Clausen.

I mai var menn mer negativ til bruk av munnbind, sammenlignet med kvinner. Dette har endret seg og nå er både menn og kvinner mer positive enn negative til å bruke munnbind i Norge.

Åpner grenser

I dag åpner grensene mellom Norge og store deler av Europa uten å måtte gå i karantene.

– Nordmenn som reiser til utlandet vil måtte bruke munnbind på fly og vil raskt havne i land hvor bruk av munnbind er langt mer utbredt enn i Norge, selv på stranden. Også utenlandske turister som fremover besøker Norge vil trolig ta med sine munnbindsvaner, sier Clausen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har nylig slått fast at luftbåren smitte er mer sannsynlig enn tidligere antatt.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler ikke å bruke munnbind for å redusere spredningen av koronaviruset for personer i samfunnet uten luftveissymptomer. FHI er likevel åpne for at dette kan endres om smittesituasjonen forverres vesentlig.

Opinion har publisert 90 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen