fbpx

Nordmenn sier nei takk til åpne grenser

Myndighetenes besluttet i dag å åpne grensene til Europa. Frem til og med i går, mente nordmenn flest at det var det liten grunn til.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 2.000 nordmenn om de synes at det nå bør åpnes opp for at flere utenlandske turister skal kunne besøke Norge. I tillegg er 8.000 nordmenn spurt om de antar at sommerferien kun blir i Norge i år.

Tall til og med i går viser at kun 12 prosent i juli synes at det nå bør åpnes opp for at flere utenlandske turister skal kunne besøke Norge. Dette er også en nedgang fra 15 prosent i forrige måned.

I tillegg sier 85 prosent at de antar at sommerferien kun blir i Norge i år. Tallene har vært svært stabile også de siste dagene.

– Å åpne grensene har ikke vært et folkekrav. Tvert i mot. Nå som beslutningen er fattet, blir spørsmålet om hvordan nordmenn stiller seg til dette fremover og om ferieplaner endres, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

FHI sa på dagens pressekonferanse at åpning av grenser medfører økt risiko for import og spredning av smitte. Likevel sa det europeiske smittevernbyrået nylig at åpning av grenser i Europa så langt har gitt ”ubetydelig” importsmitte.

– Nordmenn er normalt glad i utenlandsreiser og åpne grenser, og dagens beslutning vil selvsagt medføre mer utenlandsreiser. Samtidig er ferien i full gang for mange og nordmenn ønsker å unngå å utsette seg selv og andre for fare og nye runder med nedstengninger. Ferietid er heller ikke tid for risikosport for folk flest, sier Clausen.

Krever at reisende er koronaoppdatert

Videre synes en av fire (24 %) at det er vanskelig å vite om de til enhver tid følger retningslinjer.

– Myndighetene sier at nordmenn må sette seg grundig inn i de retningslinjene som gjelder i de landene de er i. Tatt i betraktning at mange synes det er vanskelig nok å forstå og følge norske retningslinjer, taler dette for at det ikke blir lett å følge andre lands regler heller, sier Clausen.

I tillegg kan regelendringer i reiseforsikringer være komplisert å få oversikt over for tiden. Reisende må også være forberedt på likevel å havne i karantene, dersom et land «skifter farge» i løpet av oppholdet.

Forventer økt smitte

55 prosent tror så langt i juli at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 20 prosent tror på reduksjon, mens 25 prosent tror situasjonen forblir uendret.

– Vi må tilbake til mars for å finne tall på månedsbasis som er høyere enn de vi har nå. Forventningene til økt smitte falt over tid frem til åpningen av Norge, men har etter dette vist en økende trend, sier Clausen.

Totalt 49.000 nordmenn er løpende spurt om dette igjennom hele koronaepidemien.

Opinion har publisert over 80 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen