fbpx

To av tre tror ikke næringslivet friskmeldes i år

To av tre nordmenn tror ikke næringslivet kommer tilbake til normalt aktivitetsnivå i år. Mange forventer økning i antall konkurser fremover.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 4.500 nordmenn om de tror norsk næringsliv er tilbake til normalt aktivitetsnivå i løpet av året 2020.

Kun 18 prosent tror næringslivet kommer tilbake til normalt aktivitetsnivå i år. Hele 67 prosent sier nei og 15 prosent vet ikke.

–  Nordmenn avblåser ikke krisen for norske bedrifter. Tross flere positive signaler i det siste, forventer folk flest tøffe tider for bedriftene i lang tid fremover. Det tror også de som selv utgjør arbeidsstyrken, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

De som selv er i arbeid, tror i noe mindre grad på normalt aktivitetsnivå i år.

Tror konkurser vil komme

Norsk koronamonitor har også spurt over 1000 nordmenn om de tror antall konkurser i norsk næringsliv, vil øke, falle eller forbli uendret det neste halve året. Hele 69 prosent sier øke, 10 prosent falle og 16 prosent tror det blir uendret. 5 prosent vet ikke.

Innbyggere på Østlandet, fulgt av Nord-Norge og Vestlandet, forventer i størst grad økt antall konkurser.

– Så langt har vi hatt få konkurser under koronaepidemien. Nordmenn antar likefullt at konkurser vil komme, sier Clausen.

Hun tror at få konkurser så langt, også kan skyldes etterslep fra Skatteetaten i konkursbegjæringer, utsatt skatt og tiltakspakker, men det meldes om økning i inkassosaker blant norske bedrifter, noe som ikke er et bra signal.

SSB offentliggjorde nettopp tall som viser at antall foretak og virksomheter er omtrent 5.000 flere nå i juli enn i samme måned i fjor og at koronaepidemien dermed ikke har medført færre bedrifter så langt.

Opinion har publisert over 80 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen