fbpx

Vi dropper utlandet i år og frykter for neste sommer

Kun en av syv nordmenn satser på utenlandsreiser i løpet av året 2020. Flertallet frykter også at sommerferien til neste år kan bli påvirket av koronasituasjonen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 3.000 nordmenn om de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020. I tillegg er over 8.000 nordmenn spurt om de frykter at sommerferien til neste år – altså i 2021 – også kan bli påvirket av koronasituasjonen.

Kun 15 prosent sier at de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020. Et klart flertall på 61 prosent sier nei. 24 prosent vet ikke ennå.

– Til tross for at nordmenn dropper utlandet i sommer, og mange utsetter deler av ferien, tyder stadig mindre på at utenlandsreiser blir aktuelt for folk flest i år, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun tror at tallene nå viser at stadig færre ønsker å ta risiko på å utsette seg selv og andre for smitte, og at fly- og reiseselskaper kanskje går tøffere tider i møte enn først antatt.

Nordmenns planer for utenlandsreiser i år ligger 3 prosentpoeng lavere i juli enn i juni, og det til tross for at myndighetene i mellomtiden har åpnet opp grensene til Europa.

Langt fra normalt

Det at så få som 15 prosent av alle nordmenn antar at de vil reise til utlandet i løpet av året, er langt fra normalt, både hensyntatt nordmenns normale ferievaner og jobbreiser generelt.

Tall fra SSB viser at 58 prosent ferierte både i utlandet og i Norge i fjor (2019), 17 prosent hadde ferie bare i utlandet, 16 prosent bare i Norge, mens 10 prosent ikke var på ferie. I tillegg var det mange som hadde jobbreiser til utlandet i fjor og som normalt ville ha reist til utlandet i høst.

– Vi ser en bråstopp for utenlandsreiser i år, og det gjelder både feriereiser og jobbreiser, sier Clausen.

Frykter for neste sommerferie

Et flertall på 53 prosent sier nå at de frykter at sommerferien deres til neste år – altså i 2021 – også kan bli påvirket av koronasituasjonen. Dette er 12 prosentpoeng høyere enn hva nordmenn sa i juni.

– Nordmenn forventer i økende grad at koronasituasjonen blir langvarig og vil prege oss i flere år fremover, sier Clausen.

30 prosent sier nei til at de frykter at neste års sommerferie blir påvirket av koronasituasjonen og 17 prosent sier vet ikke. I forrige måned, juni, sa henholdsvis 41 og 18 prosent det samme.

Opinion har publisert over 90 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen