fbpx

Vi har sjokkerende lav tillit til hverandre

Kun en av fire har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. Tilliten har stupt i det siste.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 6.000 nordmenn om de har tillit til at folk flest følger råd og retningslinjer for å unngå smitte, samt om de synes åpningen av samfunnet går for fort, i riktig tempo eller for sakte.

Kun hver fjerde nordmann (28 %) sier at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. 50 prosent svarer nei til dette, mens 22 prosent er usikre eller svarer vet ikke.

– Tiliten vi nordmenn har til hverandre for tiden er sjokkerende lav, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I slutten av mai, etter noen uker med gjenåpning av Norge, svarte nesten dobbelt så mange (51 %) at de hadde tillit til at folk flest følger råd og retningslinjer. 28 prosent svarte da nei og 21 prosent var usikre.

Nora Clausen forteller at hun nærmest fikk kaffen i halsen da hun i slutten av mai så at kun annenhver nordmann hadde tillit til hverandre. – I etterkant fremstår jo dette som moderat, for det vi måler denne uken er rett og slett ekstremt.

Gir fartsbot på gjenåpning

Norsk koronamonitor har spurt nesten 10.000 nordmenn om myndighetenes beslutning om å åpne opp samfunnet igjen, går for fort, i riktig tempo eller for sakte. De siste dagene oppgir 41 prosent at det går for fort, 50 prosent i riktig tempo og 9 prosent for sakte. 

– Stadig flere blir stadig mer kritisk til farten på gjenåpningen av Norge. Nesten fem ganger så mange synes det går for fort enn for sakte, sier Clausen.

Regjeringen la 7. mai frem planen for gjenåpningen av landet. På dette tidspunktet mente 25 prosent at åpningen av samfunnet gikk for fort, 64 prosent i riktig tempo, mens 12 prosent sa for sakte.

Åtte av ti tror gjenåpningen øker smitte

Nå tror hele åtte av ti at åpningen av samfunnet vil føre til økt koronasmitte i Norge (79 %). Også dette øker nå kraftig. For to uker siden sa 65 prosent det samme.

Opinion har publisert over 80 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen