fbpx

Koronakropp og dårlig sommerdiett

Tross sommerferie, fritid og sesong for de sunneste råvarene, så sliter vi fortsatt med koronakropp. 

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt til sammen 26.000 nordmenn om hvordan deres fysiske form er blitt etter koronautbruddet, samt spurt 12.000 nordmenn om de spiser mer sunn mat, mindre sunn mat eller om det er uendret nå, sammenlignet med før koronautbruddet.

Nå sier 13 prosent at de har fått bedre fysisk form etter koronautbruddet. Flere, 24 prosent, oppgir dårligere fysisk form, mens 63 prosent sier at formen er uendret.

– Tendensen gjennom epidemien har vært at en endring i fysisk form sannsynligvis er til det verre fremfor det bedre. Kanskje ble det ikke så mange fjellturer og svømmetak på nordmenn i sommer likevel, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Treningssentrene åpnet 15. juni. Tall fra Norsk koronamonitor viste at fire av ti som benyttet treningssentrene før nedstengningen sa nei eller var usikre på å komme tilbake. Andelen som planla å trene falt ytterligere uken før og etter åpning.

– Mye tyder på at åpning av treningstilbud før sommeren, ikke har fått treningssultne men koronaskeptiske nordmenn til å ta frem treningsbagen igjen. Hva som skjer til høsten gjenstår å se, sier Clausen.

Vi blir hva vi spiser

9 prosent spiser sunnere mat nå sammenlignet med før koronautbruddet, 14 prosent spiser mindre sunt, mens flertallet (77 %) sier matvanene er uendret. I juni var det litt flere som spiste sunt enn nå (da oppga 13 % mer sunt mot 12 % mindre sunt).

– Vi lå an til å få dreisen på dietten før sommeren, men kostholdet vårt ble svekket i ferien. Om det er norske veikroer som har skylden eller at vi husket grillpølser, men glemte salat, vites ikke, sier Clausen.

Det går et skille over og under 50 år, de over har tendens til å spise sunnere dersom matvaner er endret, mens de under endrer matvanene til det verre.

– Vi er midtveis i FNs tiår for ernæringstiltak, men lite tyder på at koronaåret 2020 blir stående igjen som et ernæringsmessig høydepunkt for folk flest, sier Clausen.

Opinion har publisert over 90 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, seNorsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 12.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute Askheim

Ola Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen