fbpx

Nå blir vi stadig mer forkjølet

Antall husstander i Norge hvor noen er forkjølet eller det mistenkes smitte av koronaviruset øker uke for uke.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 23.000 nordmenn om noen i husstanden er forkjølet og/eller det mistenkes at noen kan være smittet av koronaviruset.

Denne uken oppgir 18 prosent at man selv eller noen i husstanden er forkjølet og/eller mistenker at man selv eller noen i husstanden kan være smittet av koronaviruset. Andelen har ikke vært høyere siden mars.

Hver eneste uke i august øker nå antall nordmenn som er forkjølet eller mistenker koronavirus (økning på mellom 1 og 3 prosentpoeng hver uke).

– Gitt at influensasesongen er rett rundt hjørnet blir det stadig vanskeligere for folk flest å skille normal forkjølelse fra mulig koronasmitte, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at litt mer hosting og rennende nese er en naturlig konsekvens av at vi har åpnet Norge mer opp og for sesongen vi går inn i. Det betyr ikke koronasmitte. FHI orienterte i dag at så langt under epidemien anslås det at kun 0,7 prosent av befolkningen har vært koronasmittet.

På dagens pressekonferanse brukte myndighetene mye tid på forkjølelse, og meldingen til spesielt foreldre var at det ikke er nødvendig å teste barn med kortvarige luftveissymptomer. De fleste luftveisinfeksjonene vil ikke være korona.

Først falt forkjølelsen

Den første uken etter at Norge stengte ned i mars, oppga så mange som 35 prosent forkjølelse i husstanden og/eller mistanke om smitte. Gjennomsnittet for hele måneden mars ende med 26 prosent, som så falt til 15 prosent i april, 13 prosent i mai og 10 prosent i juni.

– Antall nordmenn som var forkjølet falt kraftig under epidemien frem til sommerferien. Dette skyldes nok at sosial avstand og nedstengning gjorde oss mindre syke generelt. Dette har nå snudd, sier Clausen.

Hun tror også at kunnskapsnivået om smittesituasjonen frem til sommeren gjorde stadig flere trygge på at de selv ikke var koronasmittet. Men i sommer snudde det, hvor både forkjølelse og bekymring for smitte økte i befolkningen.

I juli økte for første gang andelen som var forkjølet og/eller mistenker smitte i husstanden (13 %) . Dette fortsatte gjennom august og er altså denne uken på 18 prosent.

Opinion har publisert 110 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen