fbpx

Ni av ti vil begrense turisme

Hele ni av ti nordmenn synes at myndighetene bør begrense utenlandsk turisme til Norge.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.490 nordmenn om de synes myndighetene bør begrense utenlandsk turisme til Norge.

Hele 89 prosent mener at utenlandsk turisme til Norge bør begrenses. Kun 5 prosent sier nei til dette, mens 6 prosent sier vet ikke.

Kvinner synes dette i litt større grad enn menn (92 mot 87 %) og andelen som mener dette er størst blant de under 30 år (93 %).

– Nordmenn er for tiden samstemt i å begrense turismen til Norge, hvor omtrent ni av ti mener dette uansett alder, kjønn og geografi, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun tror dette hovedsakelig handler om at nordmenn ønsker å unngå ny nedstengning og prioriterer helse fremfor de økonomiske konsekvensene for turistnæringen.

I fjor stod utenlandske turister for 6,6 millioner overnattinger i Norge fra mai til og med august. Dette var ny rekord ifølge SSB. Flest overnattinger stod tyske tilreisende for, fulgt av Nederland og USA.

Regjeringen varslet i dag at blant annet Tyskland farges rødt på smittekartet og at alle tilreisende til Norge blir ilagt karantene fra og med lørdag.

Lite karantene

På en pressekonferanse denne uken fortalte myndighetene at på de nye testsentrene, testet flest positivt på Oslo Lufthavn, hvor 17 av over 4.000 passasjerer testet positivt. Det ble samtidig anslått at 10 prosent av de reisende valgte å teste seg.

– Gitt at kun en av ti testet seg, kan man følgelig anta at over 150 reisende til Gardermoen nylig var koronasmittet uten å teste seg. Dog gjelder karantenereglene uansett om man tester seg eller ikke, sier Clausen.

Norsk koronamonitor viser at antall nordmenn som oppgir at de selv eller noen i husstanden er i karantene for tiden, er nøyaktig den samme i august som før sommeren (juni).

– Det at antall nordmenn i karantene ikke har økt etter ferien, skyldes nok hovedsakelig at de fleste valgte å ikke reise til utlandet i år, men det kan også være et signal om at enkelte som burde være i karantene kanskje ikke er det, sier Clausen.

Helseminister Bent Høie sa på pressekonferansen at det er nødvendig at alle overholder karantenereglementet og at karantene ikke er en straff – det er en gave.

Opinion har publisert over 100 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen