fbpx

Smittefrykt og mistillit preger Norge

Nordmenns bekymring for å bli smittet fortsetter å øke denne uken. Ikke en eneste dag under hele epidemien har bekymringsnivået vært høyere enn nå.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt omtrent 56.000 nordmenn om deres bekymringer for selv å bli koronasmittet, samt spurt over 10.000 nordmenn om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge.

De siste dagene oppgir 46 prosent at de er bekymret for å bli smittet. Dermed ligger vi nå 7 prosentpoeng høyere enn rekordmåneden mars. 26 prosent er ikke bekymret, og resten svarer verken eller (27 %).

Vilje til bruk av munnbind

Denne uken sier 55 prosent at de er positive til at vi skal bruke munnbind, 18 prosent er negative, mens 27 prosent svarer verken eller.

– Nordmenns vilje til å bruke munnbind økte betydelig gjennom sommeren, men ser nå ut til å stabilisere seg etter at myndighetene varslet at munnbind blir aktuelt, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Andel nordmenn som er positive til å bruke munnbind i Norge har økt med hele 22 prosentpoeng siden mai og 11 prosentpoeng fra juli.

Myndighetene varslet i dag at fra og med mandag anbefales bruk av munnbind på fulle busser og tog i Oslo og indre Østfold. Anbefalingen gjelder foreløpig kun for 14 dager.

Uken «ingen» hadde tillit til hverandre

De siste dagene oppgir kun 16 prosent av befolkningen at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. En rekordhøy andel på 65 prosent svarer nei til dette, mens resten vet ikke. Dette betyr at nordmenns tillit til hverandre nå har falt med hele 12 prosentpoeng fra juli og 36 prosentpoeng siden mai.

– Vi får håpe dette var bunnen på nordmenns manglende tillit til hverandre sett i ettertid, sier Clausen.

Denne uken svarer åtte av ti nordmenn (78 %) at de er like oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i koronaepidemien. Dette er en oppgang på 10 prosentpoeng fra juli.

– Et stort flertall av befolkningen er nøye på å følge råd og retningslinjer for å unngå smitte og tendensen har vært økende gjennom august, sier Clausen.

Opinion har publisert over 100 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen