fbpx

Stadig vanskeligere å følge retningslinjer

Flere enn noen gang sliter med å følge koronareglene. Nærmere fire av ti nordmenn synes det er vanskelig å vite om de til enhver tid følger retningslinjene som gjelder for dem.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 31.000 nordmenn om de synes det er vanskelig å følge med på hvilke retningslinjer som gjelder. 

Nesten fire av ti nordmenn (36 %) oppgir nå at det er vanskelig å vite om de følger retningslinjene som gjelder for dem til enhver tid. 39 prosent er uenig i dette, mens 25 prosent sier verken eller.

– Rekordmange sliter med å holde oversikt over retningslinjer. Til tross for fem måneder med epidemi og trening i grunnleggende smitteverntiltak, føler nok mange uforutsigbarhet rundt gjenåpningsstrategien og nye innstramningstiltak, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Andel nordmenn som synes det er vanskelig å vite om de følger retningslinjer har økt med 10 prosentpoeng siden juli og er nå høyere enn gjennomsnittet for samtlige måneder under epidemien.

Myndighetene hasteinnkalte til pressekonferanse i dag om koronasituasjonen og reiser. Grønne land ble gule, og statsministeren sa at akkurat nå er det best å holde seg hjemme i Norge.

Nordmenns tillit til hverandre stuper

Norsk koronamonitor viser også at kun 23 prosent nå har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. Et klart flertall på 56 prosent svarer nei til dette, mens 21 prosent er usikre eller svarer vet ikke.

– Nordmenns tillit til hverandre har aldri vært lavere enn nå under epidemien, sier Clausen.

Nordmenns tillit til hverandre har falt med 5 prosentpoeng fra juli og hele 28 prosentpoeng siden mai.

– Følelsen av dugnad og felles innsats ble utfordret i gjenåpningsfasen og av grenseåpningen. Folk har observert hverandre, sett medieoppslag, samt opplever en usikkerhet rundt myndighetenes strategi og konsekvensene for smittesituasjonen, sier Clausen.

Hun sier at Norsk koronamonitor viser at et stort flertall av befolkningen fortsatt følger råd og retningslinjer og gjør det de kan for å unngå smitte. Følgelig har vi all grunn til å ha større tiltro til hverandre.

Opinion har publisert over 100 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen