fbpx

To av tre vil ta koronavaksine

Nesten to av tre nordmenn vil ta en vaksine mot koronaviruset. Mange er bekymret for bivirkninger.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.400 nordmenn om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. I tillegg er det spurt om de er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger.

Nesten to av tre nordmenn (63 %) sier de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. 16 prosent sier nei og 22 prosent vet ikke.

Menn oppgir i større grad enn kvinner at de vil ta en vaksine (67 % mot 58 %). Andelen som ønsker å ta en vaksine er høyest blant de over 60 år (74 %), fulgt av de under 30-år (68 %) og lavest blant nordmenn mellom 30 og 40 år (47 %).

– Et klart flertall ønsker å ta koronavaksine når den måtte komme, men langt i fra alle. Det er uansett høyst uklart når vaksinen kommer, hvem som får og hvordan vaksinen virker, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Sverige har sikret at Norge skal få tilgang til den såkalte Oxford-vaksinen gjennom en EU-avtale, dersom vaksinen blir godkjent.

Frykter bivirkninger

Hele seks av ti nordmenn (60 %) er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger.

Kvinner frykter dette mer enn menn (65 % mot 55 %). Bekymringen er størst i aldersgruppen mellom 30 og 60 år, og lavest blant de over 60 år.

Forskerne bak den såkalte Oxford-vaksinen har i en fase én og to-studie testet vaksinen på mennesker uten å finne alvorlige bivirkninger, men nå er uttestingen i fase tre hvor langt flere testes.

Ikke vaksine i år

Norsk koronamonitor har også spurt mer enn 10.000 nordmenn om de tror det kommer en vaksine mot koronaviruset i løpet av året 2020.

Nå tror kun 15 prosent på at det kommer en vaksine mot koronaviruset i løpet av året 2020. Dette er 5 prosentpoeng færre enn i juli. I april trodde annenhver nordmann på en vaksine i år (48 %).

– Stadig færre tror på en vaksine i år. Folk forstår at det tar tid å lage en vaksine, og at produksjon og distribusjon også krever tid, sier Clausen.

Opinion har publisert over 110 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen