fbpx

Fire av ti ønsker å bli koronatestet

Fire av ti nordmenn ønsker å teste seg for smitte av koronaviruset fremover. Ikke alle har tillit til testkapasiteten i sin kommune.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 2.887 nordmenn de ønsker å teste seg for smitte av koronaviruset fremover. I tillegg er det spurt om de allerede har testet seg, samt om de har tillit til testkapasiteten i kommunen sin.

Fire av ti nordmenn (41 %) sier at de ønsker å teste seg for smitte av koronaviruset fremover. 32 prosent sier nei og 27 prosent vet ikke eller er usikre.

Kvinner ønsker å teste seg i noe større grad enn menn (45 % mot 38 %).

– Over dobbelt så mange ønsker å teste seg fremover, sammenlignet med andelen som så langt har testet seg, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Omtrent 750.000 er testet

Norsk koronamonitor viser at 17 prosent av befolkningen over 18 år allerede har testet seg for smitte av koronaviruset. Dette er i tråd med hva FHI oppgir (14 % av hele befolkningen i uke 35), korrigert for alder, tidspunkt og mulige utenlandstester.

Kun 0,44 prosent testet positivt i forrige uke, ifølge FHI.

Ifølge Norsk koronamonitor er andelen nordmenn som har testet seg nesten dobbelt så høy blant de under 50 år, som de over 50 år. Det er i tillegg 10 prosentpoeng flere blant de under 30 år som allerede har testet seg sammenlignet med de over 60 år.

– Ungdommen har fått mye motbør i det siste, men ingen aldergruppe har så langt testet seg mer, eller ønsker i større grad å teste seg fremover, sier Clausen.

Tillit til kommunal testkapasitet

To av tre nordmenn (67 %) sier at de har tillit til at deres kommune har god nok kapasitet til å gi dem en koronatest dersom de ønsker å bli testet. 22 prosent sier nei. Resten vet ikke.

Kvinner har litt mer tillit til dette enn menn (69 % mot 65 %). Tilliten er lavest blant de over 50 år.

Lavest tillit til kommunens testkapasitet finner man i Oslo, hvor 59 prosent sier at de har tillit, 32 prosent sier nei til dette og 9 prosent vet ikke.

– Oslo preges av mer koronasmitte og kommunen har fått kritikk for ikke å ha testkapasiteten på plass. Slik sett er det kanskje som forventet at tillitten til kommunens testkapasitet er lavest i hovedstaden, sier Clausen.

Nesten annenhver i Oslo (45 %) ønsker å koronateste seg fremover.

Opinion har publisert over 110 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen