fbpx

Folk dropper flyreiser i Norge ut året

Nesten to av tre nordmenn sier nei til at de kommer til å fly innenlands i Norge før utgangen av året 2020. Kun 17 prosent sier de vil fly i Norge i år.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.331 nordmenn om de kommer til å fly innenlands i Norge før utgangen av året 2020. I tillegg er 8.422 nordmenn spurt om de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020.

Kun en av seks nordmenn sier at de kommer til å fly innenlands i år (17 %). 64 prosent sier nei, mens 19 prosent svarer vet ikke.

– Flybransjen er satt på bakken når det gjelder utenlandsreiser, men disse tallene viser at også flyreiser innenlands snarere blir unntaket enn det normale for folk flest fremover, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Menn planlegger å fly innenlands i større grad enn kvinner (20 % mot 15 %). Befolkningen i Nord-Norge forventer i størst grad å fly (28 %). Sannsynligheten for å fly er større jo yngre man er, hvor hver fjerde under 30 år forventer å fly i Norge i løpet av året (25 %).

Undersøkelsen indikerer også få arbeidsreiser, gitt at kun en av fem som er i arbeid forventer å ta innenlands flyreiser før utgangen av året (20 %).

Nora Clausen antar disse tallene langt i fra er lystig lesning for en kriserammet flybransje, samt at flere signaler i det siste nok gjør at mange tenker seg om en gang til før de setter seg på flyet til steder med lokale utbrudd. 

Statsministeren sa i forrige uke at det kan bli aktuelt å fraråde reiser til spesielt smitteutsatte områder i Norge, og i dag uttalte Helsedirektoratet at det ikke er usannsynlig at Oslo blir blant de rødeste byene i hele Europa dersom utviklingen fortsetter som nå.

Dropper utlandet

Kun 8 prosent kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020. Et klart flertall på 84 prosent sier i september nei til dette. 8 prosent vet ikke ennå.

– De fleste skrinlegger både jobb- og feriereiser til utlandet ut året. Dette skjedde strengt tatt allerede før Norge farget nesten hele Europa rødt, sier Clausen.

Opinion har publisert over 110 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen