fbpx

Folk flest flinkere med håndvask og avstand

Nordmenn flest har blitt flinkere til å vaske hender og holde avstand nå når høsten nærmer seg. Men hver femte nordmann er ikke like oppmerksomme på dette som før.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 13.500 nordmenn om de er like oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i koronaepidemien.

Så langt i september sier tre av fire nordmenn (76 %) at de er like oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand for tiden, sammenlignet med tidligere i koronaepidemien. 21 prosent er ikke lengre like oppmerksomme på dette. Resten vet ikke.

– Nordmenn er igjen blitt flinkere på håndvask og å holde avstand etter at sommeren ble tilbakelagt. Likevel glipper det hos en av fem av oss for tiden, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I august og september er det i snitt 8 prosentpoeng flere enn i juni og juli som sier at de like oppmerksomme på håndvask og avstand for tiden.

Clausen sier at det generelt fuskes noe mer med hygiene og sosial distansering jo yngre man er. På landsbasis er det i Oslo forbedringspotensialet er størst.

Unngår kontakt med familie og venner

Nå i september sier tre av fire nordmenn at de unngår sosial omgang med nær familie og venner (75 %). Dette er 7 prosentpoeng høyere enn i august. Likevel er dette lavere enn gjennomsnittet for hele pandemien (82 %).

Ser man hele pandemien under ett, så er det de under 30 år og de over 60 år som i minst grad sier at de har unngått sosial omgang med nær familie og venner. For de yngre ser dette ut til å ha endret seg etter sommeren.

– Etter sommeren har de yngre blitt langt mer bevisste. De unngår nå sosial omgang med familie og venner i større grad enn gjennomsnittet for hele befolkningen, sier Clausen.

Totalt er 60.000 nordmenn spurt om dette gjennom pandemien.

Opinion har publisert over 110 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen