fbpx

Ingen tror på friskmelding av næringslivet

Få tror den økonomiske situasjonen i Norge blir bedre. Omtrent ingen tror næringslivet kommer tilbake til normalt aktivitetsnivå i år.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 62.500 nordmenn om de tror den økonomiske situasjonen i Norge den neste måneden vil bli bedre, dårligere eller uendret. De er også spurt om troen på næringslivet, om permitterte får jobbene sine tilbake og bekymring for egen økonomi.

Regjeringen la i dag frem en ny krisepakke for å hjelpe bedrifter gjennom koronakrisen. Den nye pakken har en antatt prislapp på 6,1 milliarder kroner og kommer i tillegg til tidligere tiltak.

Kun én av ti optimister

Så langt i september tror kun en av ti nordmenn (10 %) at den økonomiske situasjonen i Norge vil bli bedre den neste måneden. 30 prosent tror den blir dårligere, mens 60 prosent tror den vil forbli uendret.

– Stadig flere forventer en uendret situasjon for norsk økonomi. I den grad man forventer endring tror flere på en forverring enn en forbedring, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Andelen som tror at den økonomiske situasjonen i Norge blir bedre, har falt med 21 prosentpoeng siden juni, men økt med 2 prosentpoeng siden august.

Situasjonen i dag er likevel langt mindre dramatisk enn i mars. Da antok hele 81 prosent at den økonomiske situasjonen i Norge ville bli dårligere.

Friskmelder ikke næringslivet i år

Kun 6 prosent tror nå at næringslivet kommer tilbake til normalt aktivitetsnivå i år. Nærmere ni av ti sier nei (86 %). Resten vet ikke. Tallene for september er det laveste som er målt når det gjelder troen på normalisering i år.

– Forsvinnende få tror næringslivet friskmeldes i år. I tillegg er nordmenn veldig delt i troen på om permitterte får jobbene sine tilbake, sier Clausen.

Tre av ti nordmenn (30 %) tror at de som er blitt permittert eller har mistet jobben på grunn av koronasituasjonen, kommer tilbake til sine jobber. Litt flere (38 %) sier nei, mens 32 prosent vet ikke.
Andelen som sier nei til dette, er nå 8 prosentpoeng høyere enn i august og 15 prosentpoeng høyere enn i juli.
En av fire personlig bekymret

I september oppgir 23 prosent at de er bekymret for sin personlige økonomi som følge av koronaepidemien. Et flertall på seks av ti (60 %) er ikke bekymret, mens 17 prosent svarer verken eller.

– Til tross for at mange er bekymret for egen økonomi, ligger september på det laveste nivået under pandemien, bortsett fra i juli, sier Clausen.

Opinion har publisert over 120 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen