fbpx

Ja takk til munnbind og tøffere tiltak

Hele to av tre nordmenn er nå positive til munnbind. Folk flest støtter nye tiltak og få synes dagens retningslinjer er for strenge.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 12.500 nordmenn om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge. I tillegg er nordmenn spurt om deres syn på fortsatt koronatiltak.

Nå er to av tre nordmenn positive til at vi skal bruke munnbind i Norge (67 %). Dette er en økning på hele 13 prosentpoeng siden august. I mai var kun 33 prosent positive.

– En klar trend er at nordmenn blir stadig mer positive til munnbind. To av tre er nå positive til bruk, mot én av tre i mai. Oslos innbyggere er mest positive, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Seks av ti nordmenn oppgir nå at de har kjøpt munnbind i løpet av koronaepidemien (61 %). Dette er 10 prosentpoeng flere enn i august. For første gang har nå et flertall i Norge prøvd eller brukt munnbind (56 %). Dette er 12 prosentpoeng flere enn i august.

Ønsker tiltak velkommen

– Vi står overfor en smittebølge nummer to flere steder i Europa. Nordmenn har lenge fryktet en ny smittetopp i Norge til høsten, og folk flest støtter tiltakene for å unngå det, sier Clausen.

I uken som gikk oppga nærmere ni av ti nordmenn at de er positive til at skjenkesteder registrerer gjestene, to av tre nordmenn støtter fortsatt skjenkestopp ved midnatt og stadig flere dropper planer om julebord.

Grensen er langt ifra nådd

Kun en av syv er enig i at retningslinjene myndighetene har innført for å begrense koronasmitte er for strenge (15 %). 72 prosent er uenig, mens 13 prosent svarer verken eller. Andelen som synes de er for strenge har falt med 2 prosentpoeng siden august og 7 prosentpoeng siden juni.

– Antall nordmenn som synes retningslinjene er for strenge har aldri vært så lav som nå, sier Clausen.

I samfunnsdebatten spørres det stadig oftere om grensen nå er nådd og om folk er lei av koronatiltakene. Nora Clausen sier at faktum heller er at folk flest gjennom hele pandemien stiller seg fullt og helt bak gamle og nye koronatiltak.

Norsk koronamonitor viser at over en million nordmenn har koronatestet seg, hvor de under 30 år oppgir dette i størst grad. Omtrent fire av ti nordmenn sier de ønsker å gjøre det fremover.

Opinion har publisert over 120 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen