fbpx

Korona kommer som julekvelden på kjerringa

Folk flest kommer ikke til å delta på julebord i år. Mange tror i tillegg at julen blir annerledes på grunn av koronasituasjonen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.800 nordmenn om de kommer til å delta på julebord i år, samt om de tror julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen.

Kun to av ti nordmenn (18 %) kommer til å delta på julebord i år. 53 prosent sier nei til dette, mens så mange som 29 prosent svarer vet ikke. 

– I alle aldersgrupper er det flere som sier nei enn ja til årets julebord. Og mye tyder på at kvinner vil glimre med sitt fravær dersom julebordene faktisk finner sted, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Menn sier i større grad enn kvinner at de kommer til å ha julebord i år (22 mot 14 %). Nordlendingene er mest festklare hvor 23 prosent satser på julebord, men også i Nord-Norge sier flest nei (56 %). På andreplass i julebord kommer Oslo, men usikkerheten øker.

Helsedirektøren er bekymret for julebordsesongen og uttalte til VG i går at Helsedirektoratet vil se nærmere på hvilke råd de skal gi for julebordsesongen. Samtidig melder både Virke og NHO om en rekke avlysninger av julebord og frykter konsekvensene for bransjen.

Så gjør vi så … med korona        

Fire av ti nordmenn (39 %) tror at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen. 50 prosent tror ikke det og 11 prosent svarer vet ikke. Flest tror på en annerledes jul i Oslo (45 %).

– Pandemien satte sitt preg på påske, 17. mai og sommerferie. Og når julen står for døren, så gjør nok også viruset det samme. Utradisjonelle utfordringer kan dukke opp. Blir julenissen én for mange og må barna holde en meter avstand til nissen? sier Clausen.

Hun sier det er for tidlig å fastslå hvilke tiltak som vil gjelde i julen, men smittesituasjonen vil prege høytidens reiseaktivitet og hvor mange som samles. Konsertbilletter og London-tur står kanskje ikke øverst på ønskelisten vår i år, og foreldre får kanskje utradisjonelle spørsmål fra nysgjerrige barn: Burde ikke julenissen være i karantene nå, som har reist verden rundt med gaver?

Opinion har publisert over 120 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen