fbpx

Mindre frykt og mer tillit

Nordmenns bekymring for å bli smittet faller i september. Nordmenn har fått litt mer tillit til hverandre.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 60.000 nordmenn om deres bekymringer for selv å bli koronasmittet, eller at noen i familien blir smittet.

De siste dagene oppgir 39 prosent at de er bekymret for å bli smittet. Dette er på samme nivå som i mars (39 %), men lavere enn rekordmåneden august (42 %), hvor toppen ble nådd i uke 33 hvor hele 46 prosent var bekymret.

– Det har snart gått et halvt år siden Norge stengte ned. Vi er i dag like bekymret for korona som vi var i mars, men passert bekymringstoppen i august, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Unngå å smitte andre

Nå oppgir seks av ti nordmenn (62 %) at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet av koronaviruset. Dette er omtrent som snittet for hele koronaepidemien, men 6 prosentpoeng lavere enn i mars og 2 prosentpoeng lavere enn i august.

De som i størst grad er bekymret for å smitte andre i familien er de mellom 16 og 24 år (70 %), fulgt av de mellom 25 og 30 år (64 %). Dette er et gjennomsnitt for siste to uker.

– De unge er bekymret for koronasituasjonen og spesielt for å smitte andre. De siste ukene med utbrudd på skoler og universitet og grottefester, har også satt sitt preg, sier Clausen.

Mer tillit til hverandre

De siste dagene oppgir 24 prosent av befolkningen at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. Et flertall på 55 prosent svarer nei til dette, mens resten vet ikke.

Nordmenns tillit til hverandre har falt måned for måned fra mai til og med august, og var på sitt laveste i midten av august (uke 33) hvor kun 16 prosent hadde tillit.

– Folk flest har fortsatt ikke tillit til at folk flest unngår smitte. Likevel er trenden at vi nå begynner å stole litt mer på hverandre igjen, sier Clausen.

Tilbake i mai hadde 52 prosent tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte.

Opinion har publisert over 110 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen