fbpx

Alkoholkonsumet faller

Syv av ti nordmenn har ikke endret alkoholkonsumet sitt etter korona. Resten har stort sett fått et lavere konsum i høst.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 52.000 nordmenn gjennom hele pandemien om alkoholkonsumet er høyere, lavere eller uendret den siste uken, sammenlignet med en normal uke før koronautbruddet.

I oktober sier kun 6 prosent at de har et høyere alkoholkonsum, mens 25 prosent har et lavere konsum. 69 prosent sier at konsumet er uendret.

– Alkoholkonsumet faller i møte med koronahøsten, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Andelen som oppgir lavere konsum økte med 6 prosentpoeng i oktober sammenlignet med september. Alkoholkonsumet var høyest i juli, men har falt etter sommerferien.

– De aller fleste endret ikke sitt alkoholkonsum under pandemien. I den grad endringer fant sted, ble konsumet heller lavere enn høyere, sier Clausen.

Totalt for hele pandemien sier 9 prosent at de har fått et høyere alkoholkonsum enn normalt etter koronautbruddet, mens 19 prosent har fått et lavere konsum. Resten oppgir at konsumet er uendret.

Bred fallende alkoholtrend

Ingen aldersgruppe under pandemien har opplevd større endringer i alkoholvaner enn de under 30 år, hvor mer enn fire av ti har endret konsumet. Det er heller ingen aldersgruppe som har hatt større nedgang i alkoholkonsumet enn de yngre.

Uansett alder, kjønn, geografi eller husstandsstørrelse peker utviklingen på reduksjon.

– Kriser reduserer normalt alkoholkonsumet og en pandemi er en festbrems. Mindre skjenking på barer, krav til sosial distansering og begrensninger på antall personer som møtes privat medfører lavere konsum, sier Clausen.

Endret kjøpsmønster

En tidligere måling fra Norsk koronamonitor viser at hver tredje nordmann (33 prosent) sier ja til at de normalt ville handlet mer alkohol i utlandet eller på taxfree i år, dersom det ikke hadde vært for koronasituasjonen.

Vinmonopolet økte salget med 52 prosent i september sammenlignet med fjoråret og 32 prosent for første halvår. Veksten har vært størst i kommunene nærmest Sverige. Beregninger tyder på at salget ikke har økt mer enn forventet på grunn av stopp i grensehandel, taxfree og utelivsbransjen.

Tall fra SSB for grensehandelen for andre kvartal viste en nedgang på hele 99 prosent. Rusundersøkelsen 2020 fra SSB, som ble publisert i oktober, men er basert på datainnsamling i perioden fra 20. april til 28. juni, konkluderer med at til tross for økning i alkoholsalget ser ikke befolkningens drikkemønster ut til å ha endret seg vesentlig siden i fjor.

Opinion har publisert over 130 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen