fbpx

Ensomheten øker kraftig blant de unge

Hele seks av ti nordmenn savner mer kontakt med andre mennesker. Ensomheten øker kraftig blant de yngre i oktober.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 20.000 nordmenn om de føler seg ensomme for tiden som følge av koronaepidemien. I tillegg er 6.000 nordmenn spurt om de savner mer kontakt med andre mennesker.

Seks av ti nordmenn (57 %) savner mer kontakt med andre mennesker. 36 prosent sier nei. Resten svarer vet ikke/ikke relevant.

Antall nordmenn som savner mer kontakt med andre, er nå på rekordhøyt nivå og 9 prosentpoeng høyere enn i september. De under 30 år savner mest kontakt med andre mennesker, hvor hele syv av ti sier dette (70 %).

– Vi savner hverandre mer enn noen gang. Pandemien, tiltak og en mørkere årstid sliter på svært mange. Den vaksinen vi har er å bry oss litt ekstra for hverandre fremover, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Halvparten ensomme blant yngre

26 prosent av befolkningen oppgir i oktober at de føler seg ensomme for tiden som følge av koronaepidemien. Dette er 3 prosentpoeng mer enn i september og 6 prosentpoeng mer enn i juli, hvor andelen var lavest.

– Opplevelsen av ensomhet har økt i høst, og er nå omtrent på samme nivå som de høyeste målingene i begynnelsen av pandemien. De yngre sliter mer enn før, sier Clausen.

Nesten annenhver under 30 år føler seg ensom for tiden. Deretter følger de i 30-årene med en av fire, mens alle aldersgrupper over 40 år ligger mer jevnt, hvor i underkant av en av fem sier dette.

De under 30 år ligger nå hele 12 prosentpoeng over deres eget gjennomsnitt for hele pandemien, mens alle aldersgrupper over 40 år ligger et par prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien.

Klemmer til

En av fire nordmenn har den siste uken gitt en klem til noen som de ikke bor sammen med (25 %). Flere kvinner enn menn sier dette (31 mot 20 %).

Antall nordmenn som klemmer var høyere i august, men falt kraftig (9 prosentpoeng) i september trolig på grunn av smittesituasjonen, men øker på ny i oktober.

De yngre klemmer mest. Nesten fire av ti under 30 år ga klemmer sist uke. Dette er likefult langt færre enn i august hvor i overkant av annenhver gjorde det samme.

– Tross pandemiens belastninger og manglende sosialt liv, så tar de yngre ansvar. De er i dobbelt så stor grad bekymret for å smitte andre enn for å bli smittet selv, samt fire av fem synes ikke koronatiltakene er for strenge, sier Clausen.

Opinion har publisert over 130 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen