fbpx

Farlig for folk flest?

To av tre nordmenn synes det er vanskelig å vurdere hvor farlig koronaviruset er for folk flest. Seks av ti tror ikke at man blir immun dersom man blir smittet.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 6.000 nordmenn om de synes det er vanskelig å vurdere hvor farlig koronaviruset er for folk flest. Det er også spurt om de tror at man blir immun mot koronaviruset dersom man har blitt smittet.

To av tre nordmenn synes nå det er vanskelig å vurdere hvor farlig koronaviruset er for folk flest (66 %). I juni sa 58 prosent det samme.

Nordmenn er ganske samstemte om dette, uavhengig av geografi, alder, kjønn eller husstandsstørrelse.

– Det er i dag åtte måneder siden Norge fikk påvist koronasmitte for første gang. Tross en lang pandemi er nordmenn fortsatt svært usikre på hvor farlig viruset er og om man blir immun ved smitte, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at i oktober er andelen som er bekymret for å bli smittet av koronaviruset høyere enn gjennomsnittet under hele pandemien. I tillegg følger nok flere tiltak dersom man anser koronasmitte som farlig eller tviler på om smitte gir langvarig immunitet.

Både nasjonale myndigheter og Oslo kommune innførte i dag strengere koronatiltak. Antall innlagte koronapasienter er samtidig på sitt høyeste nivå siden midten av mai.

Tvil rundt immunitet

Tre av ti nordmenn (30 %) tror man blir immun mot koronaviruset dersom man har blitt smittet. Flertallet, seks av ti (60 %) tror ikke man blir immun. 10 prosent svarer vet ikke.

I juni trodde 25 prosent at smitte ga immunitet, mens 46 prosent sa nei til dette. På dette tidspunktet svarte 29 prosent vet ikke.

– Det er en tendens til at de som tidligere var usikre på om smitte ga immunitet, nå heller faller ned på nei enn ja, sier Clausen.

Opinion har publisert over 130 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen