fbpx

Fire av ti sier ja til ny smitteapp

Myndighetene har besluttet å utvikle en ny smittesporings-app basert på Apple og Google. Fire av ti nordmenn tror de vil ta denne appen i bruk på mobilen sin.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.365 nordmenn følgende: Myndighetene har besluttet å utvikle en ny smittesporings-app, basert på det internasjonale rammeverket og teknologien fra Apple og Google. Tror du at du vil ta denne appen i bruk på mobilen din?

Fire av ti nordmenn sier ja til dette (41 %). Omtrent like mange sier nei (40 %), mens resten vet ikke.

– Nordmenn avviser ikke et nytt forsøk på en smittesporingsapp. Prosess, personvern, produkt, samt pandemi vil nok avgjøre, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

De som er under 50 år sier ja i større grad enn de over 50 år. Mer utdanning får flere til å si ja. Det er små forskjeller på geografi. Kvinner sier ja til appen i større grad enn menn (45 mot 36 %).

Undersøkelsen er gjennomført denne uken, etter at myndighetene mandag varslet å avvikle Smittestopp-appen som kostet 40 millioner kroner å utvikle og i stedet anskaffe en ny app, kun for smittesporing. Målet er at den nye appen skal være klar innen utgangen av året.

Lavere enn sist

Norsk koronamonitor begynte å måle nordmenns holdninger til appen Smittestopp allerede 4. april. Myndighetene med statsministeren i spissen lanserte den offisielt først 16. april.

De første målingene viste at annenhver nordmann (52 %) trodde de ville laste ned appen. Dette økte til seks av ti ved lansering, men i løpet av april falt andelen som trodde de ville laste ned eller allerede hadde gjort det til omtrent annenhver. Stadig flere sa nei. Resten er historie.

– Interessen for den nye appen er lavere enn for tilsvarende målinger av Smittestopp, men tatt i betraktning av at Norge i dag ikke er like koronapreget som i april og at første app-forsøk strandet, fremstår disse tallene nok oppløftende for appens del, sier Clausen.

Hun anslår at interessen for den nye appen ligger omtrent 10 prosentpoeng bak tilsvarende målinger for Smittestopp, samt at det er flere i dag som sier nei fremfor vet ikke. Samtidig er det lenge før appen lanseres og smittesituasjonen mot slutten av året vil også ha noe å si.

Fagmiljøer anslo opprinnelig at mellom 50 og 60 prosent av innbyggerne burde bruke Smittestopp-appen for at tiltaket skulle fungere. Det betyr nærmere 2,5 millioner aktive brukere. FHI var varsom denne uken med å si hvilket måltall de har for den nye appen.

Opinion har publisert over 120 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen