fbpx

Hver tredje tror de har høyere risiko

Hver tredje nordmann tror de har høyere risiko enn gjennomsnittet i befolkningen for å få alvorlig sykdom dersom de blir koronasmittet. Litt færre tror de har lavere risiko.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 4.000 nordmenn følgende: Dersom du ble koronasmittet, tror du at du har høyere, lavere eller samme risiko for å få alvorlig sykdom, sammenlignet med gjennomsnittet i befolkningen?

En av tre nordmenn tror de har høyere risiko for å få alvorlig sykdom dersom de ble koronasmittet (33 %). 27 prosent tror lavere, mens 41 prosent sier samme risiko. Tendensen er med andre ord at flere legger seg over enn under gjennomsnittet.

Høynet risiko i hele samfunnet

Naturlig nok øker troen på høyere risiko med alder, men i alle aldersgrupper er det en betydelig andel som tror de har en høyere risiko for å få alvorlig sykdom. En av fem under 30 år tror dette, og andelen øker med alderen til over halvparten blant de over 60 år.

Kvinner oppgir i større grad enn menn at de har høyere fremfor lavere risiko for å få alvorlig sykdom dersom de ble koronasmittet, hvor 34 prosent oppgir høyere og 21 prosent lavere. Menn oppgir henholdsvis 31 og 32 prosent på det samme.

De som i størst grad forventer økt risiko for å få alvorlig sykdom er bosatt på Vestlandet (36 %), samt i Agder, Vestfold og Telemark (35 %). Andelen er lavest i Oslo (24 %).

–  I alle deler av befolkningen er det personer som forventer at de har forhøyet risiko. Det kan være objektive og subjektive grunner til det, fra underliggende sykdommer til mer unødvendige bekymringer. Det er selvfølgelig svært sammensatt, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Enslige personer oppgir i klart størst grad at de har en høyere risiko (44 %). Andelen faller med husstandens størrelse.

Tillit til helsevesenet på rekordnivå

Åtte av ti nordmenn (78 %) har tillit til at de vil få tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av koronaviruset. 10 prosent har ikke tillit, mens resten svarer verken eller.

Tilliten til å få behandling er nå på sitt nest høyeste nivå under hele pandemien, kun slått av mai.

– De fleste uansett alder eller hvor man bor i landet, stoler mer enn på lenge på at vi får god behandling ved koronasmitte. Tillitten bygger nok på en forventning om at kapasitet er bygget opp og at helsevesenet har kontroll, sier Clausen.

Hun sier at forrige gang tilliten til behandling var rekordhøy, var situasjonen preget av at antall innleggelser falt kraftig og Norge åpnet opp. Situasjonen nå er således annerledes hvor vi startet denne uken med flere innlagte pasienter enn på fire måneder.

Mandag var det registrert 31 personer som var innlagte med påvist korona i Norge. En person fikk respiratorbehandling. Dette er det høyeste antallet siden begynnelsen av juni.

Totalt 52.400 nordmenn er spurt om tilliten til behandling av helsevesenet gjennom pandemien.

Opinion har publisert 130 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen