fbpx

Kan vi avlyse normal forkjølelsessesong?

Antall husstander i Norge hvor noen er forkjølet eller det mistenkes smitte av koronaviruset faller overraskende ved inngangen av forkjølelsessesongen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 28.000 nordmenn om noen i husstanden er forkjølet og/eller det mistenkes at noen kan være smittet av koronaviruset.

I oktober sier 14 prosent at man selv eller noen i husstanden er forkjølet og/eller mistenker smitte. Dette er en nedgang på 3 prosentpoeng fra september.

– Strenge koronatiltak og nordmenns innskjerpede etterlevelse i høst med avstand, håndvask og spriting ser samtidig ut til å ha positiv effekt på både forkjølelse og influensa, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Antallet som oppga forkjølelse og/eller mistanke om smitte var høyest i mars, men falt deretter måned for måned fram til juni. Deretter begynte det å øke igjen måned for måned, men falt altså noe overraskende på ny i oktober.

– Det er vanskelig å skille mellom hverdagslig norsk forkjølelse, influensa og korona. Det skaper nok usikkerhet blant mange. Nå når Norge strammer ytterligere inn, tyder mye på at også forkjølelse og influensasesongen blir unormal mild, sier Clausen.

FHI sendte i går ut en pressemelding hvor de varsler at det snart er tomt for influensavaksine, grunnet rekordhøy global etterspørsel. Det er derfor nødvendig å rasjonere ut de siste dosene for risikogrupper og helsepersonell.

Mild influensasesong

Fjorårets influensasesong startet i uke 52 og var mildere enn normalt. Den nådde sin topp i uke 8 og fikk en uvanlig brå slutt trolig på grunn av koronatiltak. FHI overvåker influensaen og så langt meldes det om svært lave forekomster både i Norge og internasjonalt.

Man kan smittes av influensa året rundt, men sjansen øker normalt ved kaldere temperaturer og når folk holder seg mer innendørs i vintersesongen. På den nordlige halvkule varer influensasesongen ofte fra oktober til mai.

Hovedregelen er uansett at dersom du er syk, så hold deg hjemme. Får man symptomer på luftveisinfeksjon, bør man i tillegg teste seg for korona.

Opinion har publisert over 130 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen