fbpx

Nordmenn flest vil ta vaksine

Seks av ti nordmenn vil ta en vaksine mot koronaviruset. Resten fordeler seg likt mellom å svare nei og vet ikke. Bekymring for bivirkninger er reell. 

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 4.000 nordmenn om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. I tillegg er det spurt om de er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger.

Seks av ti nordmenn (60 %) sier de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. 18 prosent sier nei og 22 prosent vet ikke.

– Et klart flertall vil ta vaksine. I underkant av en av fem nordmenn vil ikke, noe som har vært tilfelle i august, september og så langt i oktober, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at selv om hovedbildet er stabilt over tid, så er det en svak tendens til at andelen som sier nei øker de siste månedene.

Frykter bivirkninger

Den siste uken oppgir to av tre nordmenn (66 %) at de er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger. Dette er 6 prosentpoeng flere enn i august.

– Vi ser en økende bekymring i befolkningen når det gjelder mulige bivirkninger av en vaksine. Dette understreker betydningen av en forsvarlig godkjenningsprosess av en vaksine, sier Clausen.

Kvinner er klart mer bekymret for bivirkningen enn menn. I alle aldersgrupper er et flertall bekymret for uheldige bivirkninger, men i minst grad blant de over 60 år.

«Fake news»

Norsk koronamonitor har også spurt mer enn 12.000 nordmenn om de tror det kommer en vaksine mot koronaviruset i løpet av året 2020.

Kun 15 prosent tror at det kommer en vaksine mot koronaviruset i løpet av året 2020. Tallene har vært svært stabile i perioden august til oktober. I april trodde derimot annenhver nordmann på en vaksine i år (48 %).

Enkelte medier har i det siste gitt inntrykk av at en «sjokkerende» lav andel er villig til å ta en koronavaksine hvis den ble tilgjengelig i neste uke.

– Få i Norge er opptatt av hva som skjer i neste uke og det med god grunn. Nordmenn forventer ikke en vaksine i år, og når en godkjent vaksine kommer vil folk flest ta den, sier Clausen.

Opinion har publisert over 120 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen