fbpx

Tiltaksstøtte fra lite tiltakstrøtte nordmenn

Nordmenn synes ikke at tiltakene er for strenge, viser tallene for den første uken med nye innstramninger. Overraskende få sier de er vanskelige å følge.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt totalt 40.000 nordmenn om de synes det er vanskelig å følge med på hvilke retningslinjer som gjelder, samt deres syn på fortsatt koronatiltak. Over 1700 er spurt denne uken.

Et solid flertall (63 %) oppgir denne uken at de er uenig i at påkjenningen på det norske folk er blitt for stor til at myndighetenes tiltak for å begrense koronasmitte kan forsvares. Kun 18 prosent er enig i påstanden. 19 prosent svarer verken eller.

Andelen som er uenig i at påkjenningen er blitt for stor, er denne uken høyere enn samtlige måneder under hele pandemien.

– Uansett alder og i alle landsdeler mener et solid flertall at tiltakene kan forsvares, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Myndighetene innførte denne uken nye nasjonale innstramminger. Samtidig innførte Oslo og Bergen noen av de strengeste koronatiltakene noensinne.

Ikke for strenge

Den første ukesmålingen med de nye innstramningene viser at tre av fire nordmenn (74 %) er uenig at retningslinjene myndigheter har innført for å begrense koronasmitte er for strenge. Kun 16 prosent er enig, mens 10 prosent svarer verken eller.

– Tross nye innstramninger mener nordmenn i mindre grad enn på lenge, at tiltakene er for strenge. I Oslo sier kun 14 prosent at de er for strenge, sier Clausen.  

Smitten i Norge øker. Nærmere 60 kommuner har en stigende smittetrend, mens omtrent alle andre kommuner har en flat trend. Oslo registrerte siste døgn det høyeste antallet smittede så langt i pandemien.

Oslo scorer nå best på tillit til informasjon som kommer via min kommune. Tidligere lå Oslo på bunn i landet.

Mindre vanskelig å følge retningslinjer

Denne uken sier i underkant av tre av ti nordmenn (28 %) at de synes det er vanskelig å vite om de til enhver tid følger retningslinjer som gjelder dem. Annenhver (50 %) er uenig i dette, mens 22 prosent svarer verken eller.

Andelen som synes retningslinjene er vanskelige, er denne uken lavere enn gjennomsnittet for oktober, lavere enn i september, samt lavere enn gjennomsnittet for pandemien.

– Overraskende er det blitt færre som synes at retningslinjene er vanskelige. Ikke minst tatt i betraktning at flere helsetopper og politikere sliter med å holde tungen rett i munnen i omtale av de nye nasjonale og lokale reglene, sier Clausen.

Hun tror dette primært må tolkes som at hovedbudskapet er mottatt, folk følger interessert med og forsøker etter beste evne å etterleve dem.

Likevel er det urovekkende mange som synes retningslinjene er vanskelige å forstå, men det har også vært tilfelle under hele pandemien.

Opinion har publisert over 130 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen