fbpx

Tviler på normal jul

Nesten halvparten tror julen i år blir annerledes på grunn av koronasituasjonen. Folk flest takker også nei til julebord.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 8.000 nordmenn om de kommer til å delta på julebord i år, samt om de tror julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen.

Det er i dag to måneder til julaften. Antall nordmenn som tror korona vil sette preg på julen bare øker.

Nesten annenhver nordmann (46 %) tror at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen. Like mange (46 %) tror ikke det og 8 prosent svarer vet ikke.

Andelen som denne uken tror julen blir annerledes på grunn av korona, har økt med 7 prosentpoeng på en måned. Flest tror på en annerledes jul i Oslo.

– Stadig færre tror på en normal jul. Korona setter preg på det meste vi gjør i år, og det er uklart om koronafreden senker seg, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Myndighetene varslet fredag at det kommer nasjonale innstramminger i neste uke. Tiltakene målrettes mot områder der smitten sprer seg. Statsministeren sa at et krafttak settes inn slik at vi får mulighet for en normal julefeiring.

Mest nei takk til julebord

Denne uken sier to av tre nordmenn nei til at de kommer til å delta på julebord i år (68 %). Kun 15 prosent sier ja og omtrent like mange vet ikke (16 %).

Utviklingen fra september og så langt gjennom oktober har vært tydelig. En svært begrenset, men stabil andel satser på julebord, mens de usikre har tendens til å falle ned på nei og nei-andelen øker tydelig over tid.

– Kvinner var først ut med å droppe julebord, men får i økende grad følge av menn. Julebord med én meters avstand blir heller ikke helt det samme, sier Clausen.

I alle landsdeler og i alle aldre, sier nå et flertall nei til årets julebord. Nord-Norge og Oslo var i september de mest festklare i Norge, men ligger nå under landsnittet.

Opinion har publisert over 130 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen