fbpx

Nå er det korona igjen …

Kun en av ti nordmenn vil ha julebord i år. I tillegg tror seks av ti nordmenn at julen i år blir annerledes på grunn av koronasituasjonen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 10.000 nordmenn om de kommer til å delta på julebord i år, samt om de tror julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen.

Seks av ti nordmann (61 %) tror julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen. Kun 29 prosent tror ikke det, mens 10 prosent svarer vet ikke.

Andelen som tror på en annerledes jul i år var 38 prosent i september, som økte til 45 prosent i oktober og altså ytterligere til 61 prosent så langt i november.

– Stadig færre forventer en normal julefeiring, og det samme ser vi over hele landet, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Myndighetene var i går tydelige på at vi har (i underkant av) syv uker på å klare å få smittetallene ned og lykkes vi med det vil vi forhåpentligvis få en litt mer normal jul. Det ble samtidig vist til Belgia som har hatt en eksplosiv økning i smitten siste syv uker og at vi må unngå samme utvikling i Norge.

Julebordsesongen er avlyst

Så langt i november sier tre av fire nordmenn nei til at de kommer til å delta på julebord i år (75 %). Kun 9 prosent sier ja. Resten vet ikke.

Folk flest har sett dette komme lenge. Allerede i september sa 56 prosent nei til julebord i år, dette økte til 62 prosent i oktober og altså ytterligere til 75 prosent i november.

Skjenkestopp etter midnatt er allerede gjeninnført i hele landet. Ved midnatt natt til tirsdag, innførte Oslo full skjenkestopp.

– I dag innføres full skjenkestopp i hovedstaden. Julebord uten alkohol, hvor akevitten byttes ut med Farris, blir fort ytterligere en festbrems, sier Clausen.

Flere nabokommuner følger Oslos eksempel og stenger ølkranene.

… og korona varer helt til påske

I går kom meldingen om Pfizer og BioNTechs resultater fra deres felles koronavaksine fra det første stadiet av fase 3-testing. Den viser at vaksinen kan være over 90 prosent effektiv. Dette er bedre enn ventet, samt kan bety at sårbare grupper kan få vaksine allerede rundt påske.

Personer under 50 år og uten underliggende sykdommer må nok vente en stund. En vaksine vil trolig ikke være allment tilgjengelig før tidligst langt utpå våren.

Opinion har publisert over 140 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen