fbpx

Nordmenn har masse ubrukt ferie

Tre av ti nordmenn har ferie til gode som må brukes i år.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 5000 nordmenn om de har ferie til gode som de må og/eller vil benytte seg av før utgangen av året 2020. Det er også spurt om de kommer til å reise til utlandet, samt om de vil fly innenlands i år.

Tre av ti nordmenn (31 %) har ferie til gode som de må eller vil benytte seg av før utgangen av året 2020. Nesten annenhver arbeidstaker sier dette (47 %).

– Mange nordmenn valgte å utsette deler av sommerferien i håp om bedre muligheter senere på året. Men nå haster det og det er langt fra enkelt å vite hvor man skal gjøre av seg, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Med to måneder igjen av året, haster det for alle med ubrukte feriedager som ikke kan overføres til neste år.

Hvor gjøre av seg?

Mange har måttet endre ferieplanene sine i år. Ved inngangen til sommerferien oppga hele 32 prosent at de helt eller delvis kom til å droppe eller utsette sommerferien på grunn av koronautbruddet.

– Flere satset nok på bedre feriemuligheter senere på året, men nå herjer korona på ny i verden og her hjemme, som begrenser vårt handlingsrom, sier Clausen.

Hun sier at Ferieloven i liten grad tar høyde for en pandemi eller at avvikling av ferie øker smittefaren. Mer hjemmeferie eller ekstra lang jul er kanskje heller ikke så fantastisk etter et år med hjemmekontor.

Dropper utlandet

Syv av ti nordmenn (68 %) sier at de ikke kommer til å fly innenlands i Norge før utgangen av året 2020. 19 prosent tror de kommer til å fly, mens 13 prosent vet ikke.

Hele ni av ti (89 %) sier nei til at de kommer til å reise til utlandet før utgangen av året 2020. Kun 5 prosent sier ja, mens 6 prosent vet ikke.

Den internasjonale turismen falt med 70 prosent de første åtte månedene i år på grunn av pandemien, viser tall fra FN (UNWTO). De anslår at reduksjonen blir på 70 prosent også om man ser året under ett.

Opinion har publisert 140 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen