fbpx

Økt tro på vaksine, men frykt for at effekten minker

En av tre nordmenn tror at koronasmitte mellom dyr og mennesker vil gjøre koronavaksiner mindre effektive. Både nyheter om nedslakting av mink, og ikke minst positive meldinger om en effektiv vaksinekandidat, preger nordmenn for tiden.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 18.000 nordmenn om når de tror en vaksine mot koronaviruset kommer. I tillegg er de spurt om både bekymringer rundt vaksinen, samt smitte mellom dyr og mennesker.

En av tre nordmenn (35 %) sier at de tror at koronasmitte mellom dyr og mennesker vil gjøre koronavaksiner mindre effektive. 17 prosent tror ikke det, mens annenhver (48 %) svarer vet ikke.

– Både folk flest, forskere og helsemyndigheter opplever mye usikkerhet rundt mutasjoner og vaksiner, og en hel verden følger med, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Danmark har besluttet å avlive opp mot 17 millioner mink. Også norske helsemyndigheter gikk denne uken ut og frykter spredning til Norge av den nye virusstammen fra mink i Danmark som muligens kan redusere effekten av en fremtidig vaksine.

Vaksine før sommeren 2021

Tre av fire nordmenn (75 prosent) tror det kommer en vaksine mot koronaviruset før sommeren 2021. 13 prosent tror ikke det og like mange vet ikke.

Troen på en vaksine innen sommeren 2021 økte kraftig denne uken – med hele 16 prosentpoeng fra uken før.

– Positive meldinger om en vaksinekandidat er åpenbart blitt lagt merke til og gjør nordmenn langt mer optimistiske til at en vaksine faktisk er på vei, sier Clausen.

Mandag kom meldingen fra Pfizer og BioNTech om resultater fra det første stadiet av fase 3-testing, hvor det anslås at deres vaksine kan være over 90 prosent effektiv. 

Vaksinenyheten påvirket også nordmenns vurdering av hvor mye lengre de tror at koronautbruddet vil vare i Norge. Denne uken oppgir 71 prosent opptil ett år til, mens 29 prosent tror det vil vare lengre enn dette. Uken før oppga henholdsvis 63 og 38 prosent det samme.

Vil ta vaksine

Seks av ti nordmenn sier denne uken at de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer (59 prosent). 16 prosent sier nei og 25 prosent vet ikke. Dette er omtrent nøyaktig samme tall som i september og oktober.

– Nordmenns syn på å ta vaksinen har vært svært stabilt de siste månedene. Nyheten denne uken endret ikke på det. Skepsis mot vaksinen handler om hvor trygg den er, sier Clausen. 

Hun påpeker at dersom spørsmålet endres til om man vil ta en «trygg og effektiv vaksine», så sier mer enn tre av fire nordmenn ja, og andelen som sier nei mer enn halveres. Dette betyr i klartekst at folk flest sier ja takk til en trygg vaksine.

Bivirkninger bekymrer

Denne uken oppgir seks av ti nordmenn (59 %) at de er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger. Dette er 7 prosentpoeng færre enn i oktober.

– Selv om bekymringer for bivirkninger faller, så er fortsatt de fleste av oss bekymret for dette, sier Clausen.

Denne uken oppgir to av tre kvinner (66 %) at de er bekymret for bivirkninger, mot annenhver mann (51 %). Uansett landsdel, utdanningsnivå eller alder er flertallet bekymret. Unntaket er de over 60 år, hvor litt under halvparten oppgir dette.

Opinion har publisert over 140 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen