fbpx

Plutselig typisk norsk å bruke munnbind

Mer enn tre av fire nordmenn er nå positive til munnbind. Enda flere har kjøpt eller brukt munnbind. Ingen bruker munnbind mer enn i Oslo.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 18.700 nordmenn om de er positive eller negative til at vi skal bruke munnbind i Norge.

Nå er mer enn tre av fire nordmenn positive til at vi skal bruke munnbind i Norge (77 %). Kun 9 prosent er negative, mens resten svarer verken eller. I mai var kun 33 prosent positive.

– Munnbind er langt ifra behagelig og er heller ikke alltid anbefalt av helsemyndighetene, men nordmenn har endret syn på munnbind på kort tid. Det er nærmest typisk norsk å bruke munnbind nå, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I november sier 78 prosent at de har kjøpt munnbind i løpet av pandemien. En økning på 15 prosentpoeng fra oktober. Omtrent like mange (79 %) sier at de har prøvd eller brukt munnbind.

I Oslo er hele 84 prosent positive til munnbind. Omtrent alle har kjøpt munnbind (94 %) eller brukt det (99 %).

Økt tillit i Oslo med innstramning

Omtrent halvparten av Oslos befolkning sier at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte (47 %). 34 prosent sier nei til dette, mens resten svarer verken eller. Tilliten i Oslo ligger nå 11 prosentpoeng høyere enn landssnittet for tiden.

– Tilliten i hovedstaden øker, noe som signaliserer at folk opplever at tiltakene etterleves og tror de virker etterhvert. Hver fjerde koronasmittede person i Oslo under pandemien, ble smittet siste to uker, sier Clausen.

I samtlige dager den siste uken har nye smittetilfeller i hovedstaden vært på over hundre personer, men har de siste to dagene vist en fallende tendens. For en uke siden innførte Oslo sosial nedstengning. I dag forbød byrået også innendørs fritidsaktiviteter og breddeidrett for ungdom, i tillegg til at ungdomsskolen gikk fra gult til rødt nivå.

Omtrent halvparten av det totale antallet smittede i Oslo under pandemien, er blitt smittet etter at nasjonale myndigheter i september advarte om at de ville gjøre nasjonale vedtak dersom byrådet ikke fulgte opp helsemyndighetenes råd.

79 prosent av Oslos innbyggere har tillit til informasjon som kommer via kommunen, 9 prosent har ikke det, mens resten svarer verken eller. Tilliten er nå 10 prosentpoeng høyere enn for snittet for Oslo under pandemien. Andelen som er fornøyd med hvordan kommunen håndterer koronasituasjonen har også økt.

Opinion har publisert over 140 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen