fbpx

Smittefrykten øker kraftig

Nordmenns bekymring for å bli smittet øker kraftig og til rekordnivå, samtidig med at Norge trolig er på vei inn i sin andre koronabølge.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 72.000 nordmenn om deres bekymringer for selv å bli koronasmittet, eller at noen i familien blir smittet.

De siste dagene oppgir 44 prosent at de er bekymret for å bli smittet. Dette er 8 prosentpoeng høyere enn for gjennomsnittet for pandemien og høyere enn alle månedstall så langt. 27 prosent er ikke bekymret. Resten svarer verken eller (29 %).

– Bekymringsnivået ligger nå langt over mars måned. Gårsdagens måling viste i tillegg en tendens til at bekymringsnivået kan bli enda høyere denne uken, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun sier at myndighetenes pressekonferanse i går, som omtalte den andre bølgen i Norge og varslet nye tiltak for å unngå at Norge mister kontroll, bidro til flere kraftige utslag i flere av Norsk koronamonitors indikatorer.

Vil unngå å smitte andre

Syv av ti nordmenn (70 %) sier nå at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet av koronaviruset. Også dette er på rekordnivå og 9 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet for pandemien. 13 prosent er ikke bekymret og resten svarer verken eller.

– I alle aldersgrupper og i alle landsdeler er det langt flere som er mer bekymret for at noen i familien smittes enn at man selv blir smittet, sier Clausen.

Både Bergen og Oslo hadde smitterekord det siste døgnet. FHI kom i dag ut med smittetall for forrige uke, hvor det er meldes om 3.073 smittetilfeller, som er en økning på 79 % fra uken før.

FHI presenterte i dag også innstramming i råd, hvor de blant annet anbefaler at personer som bor alene bør kun ha to–tre nærkontakter.

Opinion har publisert over 140 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen