fbpx

Vi savner hverandre

To av tre nordmenn savner mer kontakt med andre mennesker. Ensomheten øker kraftig.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 26.700 nordmenn om de føler seg ensomme for tiden som følge av koronaepidemien. I tillegg er 11.500 nordmenn spurt om de savner mer kontakt med andre mennesker.

To av tre nordmenn (66 %) savner mer kontakt med andre mennesker. 27 prosent sier nei. Resten svarer vet ikke/ikke relevant.

Antall nordmenn som savner mer kontakt med andre, slår stadig nye rekorder. De siste dagene ligger andelen 10 prosentpoeng høyere enn i oktober og 18 prosentpoeng høyere enn i september.

– Vi savner hverandre mer enn noen gang. I alle landsdeler og i alle aldre preges de fleste av et savn om mer kontakt med andre, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Ensomheten øker kraftig

En av tre nordmenn (32 %) oppgir nå at de føler seg ensomme for tiden som følge av pandemien. Dette er 6 prosentpoeng mer enn i oktober og 9 prosentpoeng mer enn i september.

Ensomheten har økt hver eneste måned siden juli. Følelsen av ensomhet er nå høyere enn noen gang tidligere under pandemien. Det er i særlig grad de yngre som føler seg mer ensomme, hvor annenhver under 25 år nå oppgir dette.

En gruppe som er spesielt utsatt for å føle seg ensom, uavhengig av alder, er de som bor alene. Under hele pandemien ligger de 13 prosentpoeng høyere enn landsnittet når det kommer til ensomhet som følge av pandemien. Dette er også tilfelle de siste dagene.

– De som føler seg ensomme som følge av pandemien er i signifikant større grad bekymret for å bli smittet av korona, sier Clausen.

De som har mistet jobben, er permittert eller frykter dette, er også i større grad ensomme enn andre. De ensomme er i tillegg mer bekymret for egen økonomi og for landets økonomi.

Opinion har publisert over 140 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.

Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen