fbpx

Flere julereiser ut av kommunen

Annenhver nordmann kommer til å reise ut av sin egen kommune i løpet av julen. Andelen økte kraftig etter myndighetenes juleråd.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 4.800 nordmenn om de kommer til å reise ut av egen kommune i løpet av julen. I tillegg er 78.000 spurt om de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret.

Annenhver nordmann kommer til å reise ut av sin egen kommune i løpet av julen (49 %). Flest innbyggere i Oslo sier ja.

Andelen som sier ja, økte kraftig etter at myndighetene 2. desember presenterte sine råd og tiltak for julen, hvor det blant annet åpnes opp for flere gjester to dager i julen, samt at reiser hjem til jul kan anses som en nødvendig reise.

– Det er nok liten tvil om at myndighetene med statsministeren i spissen ble tolket som at det åpnes mer opp i julen. Positive smittetall kan også ha medført at flere planlegger reiser, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

I forkant av myndighetenes avklaringer rundt jule- og nyttårsfeiringen, planla fire av ti nordmenn å reise ut av kommunen (40 %). Økningen så langt er dermed på hele 9 prosentpoeng.

– Det er nok flere som puster litt lettet ut når det gjelder jul. Vi ser at mange som sliter, ser litt lysere på tilværelsen. Folk er fortsatt flinke til å vaske hender og holde avstand, men det er også tegn på at folk slapper mer av, sier Clausen.

Forventninger til smittesituasjonen

Så langt i desember oppgir 34 prosent at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 38 prosent tror på reduksjon, mens 28 prosent tror antall koronasmittede forblir uendret. Andelen som sier øke har falt med hele 22 prosentpoeng siden november.

– Folks forventninger til økt smitte fremover er rekordlav i desember. Mange anser at den andre smittebølgen er under kontroll. Spørsmålet blir heller om vi har god nok kontroll på en mulig tredje smittebølge, sier Clausen.

To av tre nordmenn sier i desember at de tror at julen blir annerledes i år på grunn av koronasituasjonen (66 %). Andelen har i flere måneder økt kraftig, men har de siste dagene etter myndighetenes juleråd vist en potensielt fallende tendens.

Til spørsmålet om folk tror man kommer til å møte flere, færre eller like mange familiemedlemmer og venner denne julen, sammenlignet med en normal jul, svarer kun 2 prosent flere, hele 73 prosent færre og 21 prosent like mange. Resten vet ikke. Tallene har vært ganske stabile i november og desember.

Kun 3 prosent sier at de har planer om å invitere mer enn 10 personer til arrangement i deres private hjem i løpet av året 2020.

Lite tyder på at flere vurderer utenlandsreiser, det er heller blitt slik at de få som vurderte dette i større grad nå avskriver slike planer.

Opinion har publisert over 150 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen