fbpx

Flere vil ta koronavaksine

Første måling i desember viser at flere nordmenn vil ta vaksine mot korona. Kun en av åtte nordmenn sier nei til vaksine.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 8.500 nordmenn om de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer.

Kun en av åtte nordmenn sier nei til å ta vaksine når den kommer (12 %). 62 prosent sier ja, mens hver fjerde nordmann svarer vet ikke.

Andelen som sier nei har falt med 4 prosentpoeng siden november, mens andelen som sier ja har økt med 3 prosentpoeng i samme tid.

– At en godkjent vaksine kun er uker unna, gjør nordmenn mer villig til å ta den. Men alfa og omega er at den er trygg, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Nora Clausen påpeker at dersom spørsmålet endres til om man vil ta en «trygg og effektiv vaksine», så øker antall nordmenn som sier ja til å ta vaksinen markant.

Norsk koronamonitor viser at i underkant av seks av ti nordmenn er bekymret for at en ny koronavaksine kan ha uheldige bivirkninger. På dagens pressekonferanse var myndighetene klare på at de ville være helt åpne rundt eventuelle bivirkninger.

Ja takk, sier risikogruppen

Tre av fire nordmenn over 60 år sier i desember at de vil ta vaksinen (75 %). Kun 4 prosent sier nei, mens resten vet ikke. Også i denne aldersgruppen er det nå en økt villighet til å ta vaksinen. Myndighetene vil i utgangspunktet prioritere vaksine for de over 64 år.

Første europeiske godkjenning av en vaksine er ventet rundt nyttår, og vil da samtidig være godkjent i Norge. I første omgang er det forventet at Norge mottar 2,5 millioner doser med vaksiner via Sverige, som betyr 1.250.000 nordmenn gitt behov for to doser per person.

Det legges opp til at 70 prosent i risikogruppen og helsepersonell vil kunne bli vaksinert før påske, hvor risikogrupper prioriteres først. Dette betyr at vi kan få en mer normal hverdag til sommeren, sa helseminister Bent Høie på dagens pressekonferanse, som også påpekte at det vil være behov for smittevernstiltak mens vaksinering pågår.

Ulike vaksiner vil ha ulik virkning. De fleste vaksinene vil kreve to doser per person.

Pandemien blir mindre langvarig

Vaksinenyheter påvirker nordmenns vurdering av hvor mye lengre de tror at koronautbruddet vil vare i Norge. Denne uken oppgir 23 prosent opptil ett halvt år til, mens 57 prosent sier opptil ett år. 20 prosent tror lengre enn dette.

Andelen som i desember sier mer enn ett år, har falt med 13 prosentpoeng siden november.

Opinion har publisert over 150 artikler om ulike tema som opptar folk og som belyser koronasituasjonen for nordmenn. Nye artikler kommer løpende, se: Norsk koronamonitor.

Om Norsk koronamonitor

Norsk koronamonitor offentliggjør fortløpende nye tall på hvordan nordmenn håndterer koronasituasjonen.

Opinion har etablert Norsk koronamonitor som kontinuerlig (opptil daglig) måler nordmenns holdninger, adferdsendringer og erfaringer, samt effekter av utbruddet.

Opinion har også etablert et nasjonalt befolkningspanel med over 14.000 nordmenn for studier knyttet til konsekvenser og effekter av koronasituasjonen, i samarbeid med forskningsmiljøer, myndigheter, bedrifter, organisasjoner, media m. fl.


Ta kontakt med:

Nora Clausen på 984 03 047 eller nora@opinion.no

Ola Gaute AskheimOla Gaute Aas Askheim på 922 34 056 eller olag@opinion.no

Hva er grunnen til at du besøker oss i dag?

Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å bedre brukeropplevelsen